facebook
twitter

Култура

Спайк Лий оглави журито на кинофестивала в Кан

Той е първият чернокож творец, удостоен с тази чест
190
 EPA/BGNES
Американският режисьор Спайк Лий в Кан.

Американският режисьор Спайк Лий ще оглави журито на предстоящия 73-и кинофестивал в Кан през май. По този начин той ще стане първият чернокож председател в историята на фестивала, съобщиха от прес службата му във вторник, 14 януари.

Лий е известен с филми като "Черен в клана", „Човек отвътре“, „25-ият час“, „Треска в джунглата“, „Малкълм Х“ и др. „62-годишният режисьор, който е също сценарист, актьор, монтажист и продуцент, е автор на култови филми, който поставя вечни въпроси и теми в съвременното кино. Едновременно с това, той никога не е губил от поглед публиката, която въвлича в своите каузи филм след филм“, пише в прессъобщението.

„Фестивалът в Кан (освен, че е най-важният кинофестивал в света — не искам да обидя никого, но е така) е най-важният в моята режисьорска кариера. Може да се каже, че Кан ме превърна в това, който съм днес в киноиндустрията“, върна жеста Лий.

73-ото издание на форума ще се състои от 12 до 23 май 2020 г. Филмите, които ще се състезават за "Златна палма", както и останалите членове на журито, ще бъдат обявени през април. 

 

Все още няма коментари

Още

Тери Джоунс: За хумора не трябва да има никакви забрани

24.01.2020

ЕМИЛ Л. ГЕОРГИЕВ

1254 3
„Слипнот“ гръмко ще сложат точката на Hills of Rock 2020

17.01.2020

236
„Кабаре” и „Котките” се срещат в кино „Люмиер”

17.01.2020

Емил Георгиев

140

Влез или се регистрирай за да коментираш

×