Медия без
политическа реклама

Смъртта може да почака... или да иде на стрийм за $600 млн.

26 Окт. 2020

След като бъдещето на кината окончателно се помрачи от втората вълна на коронавируса, дългоочакваният 25-и филм за Джеймс Бонд "Смъртта може да почака" изглежда няма да чака безкрайно. "Нетфликс", "Епъл" и други стрийминг компании са обсъждали възможността да закупят излъчването в интернет на хитовата продукция, която трябваше да излезе в киносалоните още през април 2020-а. Но премиерата бе отлагана неколкократно заради епидемичната обстановка, а последната обявена - засега - дата е чак през април догодина. Може на зрителите да не им се наложи да търпят толкова дълго, ако създателите на филма са склонни да им го предложат в домашна обстановка - срещу крупна сума, разбира се.

Компанията продуцент "Метро Голдуин Майер" до момента е загубила между 30 и 50 милиона долара от отлаганията, съобщава "Варайъти". Други студиа, като "Парамаунт" и "Сони", предпочетоха да играят на сигурно и продадоха правата за онлайн излъчване на филми като "Грейхаунд" и "Пристигане в Америка", докато кината в САЩ оставаха затворени (в цяла Европа те работеха през лятото, но сега започват отново да хлопват кепенци). По същия начин постъпи и гигантът "Дисни", който обаче има собствен стрийминг канал за дистрибуция - Disney+, и пусна директно там своя летен хит "Мулан". Подобна ще е съдбата и на отложения от юни анимационен филм на "Пиксар" "За душата", поне за американския пазар. В България и други страни, където Disney+ не достига, премиерата на филма засега е преместена на Коледа.

Но ако за филми като "Грейхаунд" са платени десетки милиони долари, за "Смъртта може да почака" - последното приключение на 007 с участието на Даниел Крейг, мизата е значително по-висока. От MGM заявиха, че търсят сделка за около 600 милиона. Пазарно разпространение на филма в киносалоните при нормални условия би му донесло 1 милиард долара приходи, а може би и повече.

Производството на "Смъртта може да почака" е коствало около 250 милиона, но партньорските компании като "Омега", "Хайнекен" и "Ленд Роувър" очакват зрителите да видят как Джеймс Бонд ползва продуктите им на IMAX екран, а не на таблета у дома. Как ще завърши всичко това, предстои да се разбере.

Режисьор на "Смъртта може да почака" е Кари Фукунага, а освен Крейг в ролите влизат носителите на "Оскар" Рами Малек и Кристоф Валц, номинираният за "Оскар" Ралф Файнс, както и Леа Сейду, Ана де Армас и Лашана Линч. Защото какво е филм за Бонд без бонд-гърли?