Медия без
политическа реклама

Скарлет Йохансон съди „Дисни”

30 Юли 2021
Скарлет Йохансон в „Черната вдовица“.
Marvel Studios
Скарлет Йохансон в „Черната вдовица“.

Скарлет Йохансон съди Disney за нарушение на договор, след като компанията излъчи нейния филм за супергерои „Черната вдовица“ в стрийминг платформата си едновременно с излизането му по кината, съобщи Wall Street Journal.

Филмът постави рекорд в боксофиса по време пандемията Covid-19, като през първия уикенд спечели 218 милиона долара. След това приходите от билети рязко спаднаха и Йохансон твърди, че е била лишена от потенциални печалби.

Източници, близки до актрисата, чиято заплата се основава на боксофис представянето на филма, казват, че заради показването на „Черната вдовица“ в стрийминг платформата едновременно с киносалоните, Йохансон е загубила около 50 милиона долара.

Disney отговори, че стратегията за двойна премиера "значително е подобрила възможността на Йохансон да спечели допълнително обезщетение към 20-те милиона долара, които е получила досега".

В изявлението на Disney се казва още, че нейните правни действия са „особено тъжни и обезпокоителни поради безчувственото пренебрежение към ужасяващите и продължителни глобални последици от пандемията Covid-19“.

Според Скарлет Йохансон от Marvel, студиото което е собственост на Disney, ѝ е обещано, че „Черната вдовица“ ще излезе само на кино“, а заплатата на актрисата до голяма степен се основава продадените билети. Тя е очаквала да бъде спазен „прозорецът“ от време, преди филмът да стане достъпен за стрийминг в Disney+ - период, който традиционно продължава 90 дни.

„Disney умишлено подтикнаха Marvel да наруши споразумението без никакво основание, за да попречи на Йохансон да получи парите по договора ѝ с Marvel“, се казва в съдебния иск.

Wall Street Journal отбелязва, че напоследък големите филмови компании отдават приоритет на стрийминг услуги и все по-често публикуват ценно съдържание на своите платформи, което се отразява финансово на актьорите и продуцентите.

По време на пандемията редица холивудски студия бяха принуди да заобиколят киносалоните, много от които бяха затворени, и вместо това пускаха филмите си директно онлайн. Сега, когато повечето кина отново са отворени, Disney, заедно с още едно от големите студиа Warner Bros, избраха да запазят стратегията си за двойно пускане за най-големите си филми - едновременно по големите екрани и онлайн.

„Това определено не е последният път, когато холивудски звезди излизат срещу Disney и дават ясно да се разбере, че каквито и причини да изтъква, компанията има законово задължение да спазва договорите си“, каза Джон Берлински, адвокат, който представлява  Йохансон.

 

Последвайте ни и в google news бутон