Медия без
политическа реклама

Скарлет Йохансон обвини OpenAI в кражба на гласа ѝ

Тембърът на ChatGPT е "зловещо" подобен на нейния, обяви актрисата

21 Май 2024
Скарлет Йохансон
ЕПА/БГНЕС
Скарлет Йохансон

Актрисата Скарлет Йохансон обяви, че гласът на чатбота на компанията OpenAI е "зловещо" подобен на нейния, съобщиха световните осведомителни агенции. Обвинението на Йохасон идва, след като тя самата тя отказа да озвучава чатбота ChatGPT. 

Часове преди изявлението на актрисата компанията за разработка на изкуствен интелект обяви, че премахва гласа, наречен Sky (от англ. "небе"). 

Изпълнителният директор на OpenAI Сам Олтман изпрати съобщение до Ройтерс, в което обяви, че "Скай" не е имитация на гласа на Скарлет Йохансон, а принадлежи на друга актриса. "Гласът не е на Скарлет Йохансон и никога не сме имали намерение да наподобяваме нейния. Избрахме гласа на друг актьор", се казва в изявлението. Олтман обяви и че "от уважение" към Йохансон компанията няма да изпозлва "Скай" в продуктите си. "Извиняваме се, че не комуникирахме по-добре", се казва още в съобщението на компанията. 

"Вярваме, че гласовете на изкуствения интелект не трябва умишлено да имитират характеристики на дадена знаменитост", се казва в публикация в блога на OpenAI. Компанията обясни, че е работила с професионални озвучители, които е нарекла Breeze, Cove, Ember, Juniper и Sky.

Няколко наблюдатели отбелязаха приликата с Йохансон, чийто глас изигра централната героиня във филма "Тя" (Her) - поучителна история за бъдещето, в която мъж се влюбва в чатбот с изкуствен интелект. В деня на демонстрацията главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман публикува в социалната мрежа "X" пост от една-единствена дума: "Her".

В изявлението на 39-годишната звезда от "Отмъстителите", "Изгубени в превода" и "Брачна история" се казва още, че през септември 2023 г. Олтман се е обърнал към нея с предложение за използване на гласа ѝ за озвучаване на ChatGPT. Актрисата е отказала предложението. "Девет месеца по-късно моите приятели, семейството ми и публиката - всички отбелязват как новата система "Скай" звучи точно като мен."

Скарлет Йохансон добавя, че е била шокирана, когато е чула запис и не е могла да повярва, че Олтман би използвал глас, който прилича толкова много на нейния - до степен, че близките ѝ хора не могат да направят разлика. Според актрисата Олтман е намекнал, че приликата е умишлена, публикувайки туит, напомнящ за филма с нейно участие от 2013 г. В "Тя" мъж, изигран от Хоакин Финикс, изгражда връзка със своя ИИ асистент, озвучен от Йохансон, която не се появява в нито един кадър. Известна с характерния си дрезгав глас, през 2008 г. актрисата записа и музикален албум.

Watch the official music video for Scarlett Johansson - Falling Down from the album Anywhere I Lay My Head (2008).Subscribe to the Rhino Channel! https://Rhi...

Изявлението на Скарлет Йохансон е публикувано от медии и изпратено до информационни агенции. Тя споделя, че е наела правен консултант, който трябва да проучи как точно е генериран гласът. 

Битката за правата върху гласовете и лицата на актьорите във връзка с употребата на изкуствен интелект е във фокуса на вниманието в Холивуд. Sky се оказа в центъра на вниманието миналата седмица, когато OpenAI пусна нова версия на технологията - GPT-4o. В демонстрационната версия гласът бе много по-близък до човека от предишните итерации и на моменти дори флиртуваше.

Ключови думи:

Скарлет Йохансон, OpenAI

Още по темата