Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ще остане ли Вашингтон без монумента на Вашингтон?

В столичното кметство обмислят промени в десетки исторически паметници и забележителности

04 Септ. 2020
Монументът на Вашингтон и мемориалът на Джеферсън (долу вдясно) са емблематични паметници за столицата на САЩ.

Комисията към кметството във Вашингтон е изготвила по искане кмета Мюриъл Баузър списък на исторически паметници, училища, паркове, правителствени сгради и други структури, в чието представяне се препоръчва да бъдат направени промени - поради връзката на личностите, на които са посветени, с расизма или робството. В списъка са някои от най-известните исторически забележителности на американската столица, съобщава Foxnews.

Баузър създаде комисията още през юни, на фона на протестите обхванали цялата страна, след смъртта на Джордж Флойд - чернокожият, починал по време на полицейско задържане в Минеаполис. Тогава тя специално спомена нуждата от промяната на името на гимназия „Удроу Уилсън“, като се има предвид „пъстрата“ история на бившия президент, що се отнася до расовите отношения.

„Този юли натоварих работната група DCFACES (Възпоменателни паметници и съоръжения в Окръг Колумбия) с оценка на публичните пространства, за да се уверя, че историческото наследството е в съответствие с ценностите на града. Те предоставиха доклада си и с нетърпение очаквам да се запозная с препоръките им и да ги подобря, ако е възможно“, съобщи кметът в последния ден на август.

Сред оспорваните фигури, посочени в списъка, се оказаха бившите президенти Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Джеймс Монро, Андрю Джаксън, Уилям Хенри Харисън, Джон Тайлър, Закари Тейлър и Удроу Уилсън.  Списъкът включва още бащите-основатели Бенджамин Франклин и Джордж Мейсън, изобретателят Александър Греъм Бел и композиторът на националния химн Франсис Скот Кий.

Игрището Джеферсън Фийлд, наречено на Томас Джеферсън, е сред местата, за които комисията препоръчва “да се използват съществуващите правила“ за преименуване. Същото се отнася и за училището Франклин, наречено на Бенджамин Франклин. 

Докладът на комисията препоръчва на градските власти да „премахнат, преместят или контекстуализират“ някои от най-известните туристически атракции, включително монумента на Вашингтон, мемориала на Джеферсън и паметника на Бенджамин Франклин.

„Силно вярваме, че всички притежавани от Вашингтон, Окръг Колумбия, обществени пространства, съоръжения и възпоменателни произведения трябва да почитат само онези лица, които са защитавали ценности като равни възможности, справедливост и разнообразие, обичани от жителите на града“,пише ръководството на комисията в писмо, представящо доклада.

Ръководството на комисията обяви, че при вземане на решението дали даден обект трябва да бъде преименуван,премахнат или контестуаизиран, са вземани предвид пет фактора: дали отличеният е подпомагал или участвал в робството, има ли прояви на систематичен расизъм, подкрепял ли е потисничеството, защитавал ли теорията за бялото превъзходство и нарушавал ли е законите за човешките права.

Някои бяха бяха озадачени от доклада.  „Хей, Вашингтон - тези паметници не ваши, за да ги преименувате или премахвате“, написа в Туитър сенаторът от Арканзас от Том Котън. „Тези паметници са на Америка.“

Други, като секретарят по вътрешните работи Дейвид Бернхард, публикуваха обектите от  списъка, които са федерална собственост, с коментар „Не и докато зависи от мен. Никога няма да се случи.“

Докладът на комисията е доста подробен и аргументиран, но по-скоро е само начало на дебата за паметниците. Също така, за да може Боузър официално да промени името на публичен обект, първо трябва да получи одобрението на градския съвет. Освен това редица статуи и мемориали се намират върху земя на федералното правителство и са извън градската юрисдикция за преименуване.

Още по темата