Quantcast
Рокзвезди не дават песните си на Тръмп | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Рокзвезди не дават песните си на Тръмп

Сред възмутените от употребата на изкуството им за политически кампании са "Ролинг Стоунс", "Куин", Елтън Джон
402
 EPA/BGNES
Мик Джагър и Кийт Ричардс

Десетки топ музиканти, сред които Мик Джагър и Кийт Ричардс, Шерил Кроу, Адел, Елтън Джон и др., подписаха писмо с искане политиците да не могат да използват песните им по време на митинги и политически кампании, без да са получили тяхното съгласие за това, съобщава сп. „Ролинг Стоун“

Писмото е е адресирано до редица политически организации, включително Републиканския национален комитет и Демократичния национален комитет в САЩ и е резултат от съвместни усилия с Асоциацията за правата на артистите, която „защитава автори на песни и музиканти в съвременната музикална икономика".

Писмото призовава политическите комитети да установят ясни правила и „да търсят съгласието на избраните звукозаписни изпълнители, автори на песни и авторски права, преди да използват публично музиката им в политическа кампания“.

Цитирани са многобройни случаи, в които политически кампании са били коментирани или дори отричани от артисти, чиито песни са използвани без разрешението им, като се припомня, че "никой политик няма полза от принуждаването на популярен изпълнител да се разграничи от него и да го порицае публично".

Музикалното озвучаване на политическите събития беше гореща тема по време на изборите през 2016 г. и тази година отново е така, като няколко звезди вече възразиха срещу практиката на президента Доналд Тръмп да пуска песните им без тяхното съгласие.

Майкъл Стайп от "RЕM", Реджина Спектор, Стивън Тайлър от “Аеросмит”, Лайънъл Ричи, Елвис Костело, групите “Блонди”, “Грийн Дей” и “Пърл Джем” са сред многобройните музиканти, поставили имената си под писмото, което беше написано в партньорство с Асоциацията за правата на творците, съобщи списание „Ролинг Стоун“. "Никой творец не трябва да бъде принуждаван да компрометира ценностите си или да бъде свързан с политици, които нито уважава, нито подкрепя", написаха в Туитър от Асоциацията.

 "За да защитим свободата на словото и политическото изразяване, ние призоваваме кампаниите и техните организатори да искат предварително  разрешение, и да използват по време на политически събития само музика, за която вече са получили съгласие“, добавя писмото.

Миналия месец британските рок легенди „Ролинг Стоунс“ заплашиха със съдебни действия срещу Тръмп заради използването на класическия им хит „You Can't Always Get What You Want“ на предизборните му митинги. Същия месец семейството на рок музиканта Том Пети показа официално съдебно предупреждение до президента на САЩ да не пуска повече песента на Пети „I Won't Back Down“, както направи на митинг в Тулса на 20 юни.

“Куин” пък се оплакаха, след като Тръмп излезе на сцената под звуците на  химна им "We Arе The Champions" по време на събитие на Републиканската партия в Кливланд, Охайо, още преди президентските избори през 2016 г.

Фарел Уилямс, Риана, “Аеросмит”, Адел, Нийл Йънг и наследниците на Принс също обявиха, че не желаят Тръмп да използва песните им. 

Още

Срамните тайни на властта

23.05.2021

14850
Мураками: Говорете абсолютно честно за вируса!

04.01.2021

2055
Съдът постанови: Stairway to Heaven e на Led Zeppelin

06.10.2020

1652