Медия без
политическа реклама

Народ, посрещал извънземни, политици не ще го излъжат

Или защо 1 април е всеобщ празник на партии и електорат

1995 г., Щръклево, Русе - контактьорките, облечени в розово, са в контакт и готови за посрещане.
 YouTube /скрийншот/БНТ Русе
1995 г., Щръклево, Русе - контактьорките, облечени в розово, са в контакт и готови за посрещане.

Юли, 1991 г., България. 39 депутати провеждат гладна стачка срещу новата конституция. Из страната никнат Градове на истината. Периодът е съдбовен, ражда българската политическа истина до днес. След години излизат свидетелства, че някои от гладуващите са яли. Или просто похапвали.

11 септември 1995 г., Щръклево, Русе. Хиляди българи са на летището. Гледат към небето. Чакат извънземни. От Република Вестуми, планета Криси, съзвездие Цефей. Жени са облечени в розово - контактьорки. Множеството носи ликовете на неземлянските вождове. Не кацат, искали венец да им се изплете. Тази случка няма общо с политиката. Обаче 6 години по-късно

 

един землянин им се явява

 

на българите: "Ще оправя държавата за 800 дни". Два милиона, една четвърт от населението извън детска възраст, му повярват.

През 2002 г. Ахмед Доган обявява заселването на биволи из Родопите. Не какви да е  - 12 000, внос от Индия, да заместят тютюнопроизводството. Дето се вика, ако една българска роза е националният символ, ще бъде сменена от индийски бивол. Това не е предизборно изхвърляне, Доган управлява държавата. Но колкото да е сериозна работата, от птиче мляко има, биволи - не.

Малко по-късно настава ерата на най-великия пожарникар-премиер-футболист, генерал, доктор на науките и гражданин за европейско развитие в историята на света: Бойко Методиев Борисов. Тонове дисертации от поне 10 науки (психология, сексология, етнография...) могат да се сътворят за казаното от него и неслучило се. Все пак пример -  магистрала "Хемус" щеше да е готова до 2013 г.; до 2017 г.; не - до 2019 г.... А наскоро д-р Борисов каза май (никога не е сигурно точно какво), че ще остане в политиката докато се изгради - демек, няма да си ходи.

Някъде в промеждутъка един човек, дето в реалния живот подарък да ти направи - ще откажеш, но иначе сме го пратили в парламента, декларира, че ще уволни Борисов. Скоро му става съветник в борбата срещу корупцията. Яне ле, Яне ле... Но Яне Янев е

 

невинно агънце спрямо Христо Иванов и цялата "градска десница"

 

"Никога с Борисов!", "Ще свалим Борисов!", "Живеем, за да свалим Борисов!"... И два пъти коалиция с него (2014 и 2023 г.). Почти и с Пеевски. На път са хеттрик да правят.  

През 2015 г. българските мъже започват леко да живеят в дискомфорт. Волен Сидеров им обяснява, че ги викат запас, понеже ще нападаме Русия. В Шабла даже имало щаб за атака. БСП прави митинг с искане да не нападаме. Никой не е викнат запас, ама... до днес из дълбините на мъжката душа се носи кофти усещане, че някак сме нападнали Русия. Нали по цял ден от телевизора това се говори! Истината - единствено Русия нападна.

Януари 2021 г. "Ще построим 4-5 моста над Дунав и 3 тунела под Стара планина", казва човек, "променящ България". Немалко българи наистина вярват, че Асен Василев я променя.

Всичко това бяха произволни примери за българската политическа лъжа през годините. Има повод да говорим за нея  - 1 април,

 

празник на политици и електорат, на гърне и похлупак.

 

Впрочем, датата си е съвсем истинско тържество. Роден е Костадин Костадинов. Той пък се бе заклел, че ще дарява всеки лев от субсидията на партията си. Електоратът му не само е забравил, ами и няма потребност да си спомня.

1 април - смешно тъжен и много истински ден. Всичко вкупом лъжат и се самозалъгват.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

лъжи, политика, политици

Още по темата