Медия без
политическа реклама

TikTok решително се намеси и в българската политика

Социалните медии не са безобидно развлечение, казва специалистът по киберсигурност Христиан Даскалов

 "Солидарна България" агитира в TikTok.
Инстаграм/Мая Манолова
"Солидарна България" агитира в TikTok.

"Следобедната дрямка свърши, какво правите, стига спахте! Когато отвратените не гласуват, печелят отвратителните!", призовават предизборно Мая Манолова и Ваня Григорова. Но не по време на митинг или в телевизионен дебат, както си му е редът по време на кампания. Призивът им е част от клипче в платформата TikTok

На видеото двете дами нахлуват в офис, където лениви служители се чудят как да убият време до края на работния ден. Дуото на ''Солидарна България'' ги надъхва предизборно: "Гласувайте за тези, които ще осветим далаверите, всички далавери!"

 

Политиците по света открай време използват социалните мрежи,

 

за да представят идеите си по интересен начин, различен от познатия ни телевизионен дебат, а и за да спечелят гласоподаватели сред по-младите. Във Франция например на протежето на крайнодясната Марин Льо Пен Жордан Бардела може и да му липсва политически опит, но той успя да спечели милион последователи в TikTok в последните месеци преди Европейските избори, от които излезе победител. Бардела използва възможностите, които социалните медии му дават, за да разшири привлекателността на крайнодясната партия ''Национален сбор''. В Хърватия, която се оказа на дъното по брой гласоподаватели на евроизборите, 26-годишната TikTok инфлуенсърка Нина Скочак оглави първата независима избирателна листа в страната, състояща се от 12 кандидати, всички на възраст между 19 и 30 години. Въпреки че на изборите за ЕП в Хърватия са гласували само 750 хил. души, 30 хил. от тях са  дали гласа си за независимите млади кандидати, като 20 хил. са гласувалите за Скочак. 

Покрай новината, че партия ''Величие'' влиза в българския парламент, се заговори за мястото на социалните мрежи като Instagram, TikTok и подкастите в YouTube в българската политика. За хората, които не следят какво се случва в TikTok, е изненадващо, че ''Величие'' влизат в  парламента. Оказва се, че в продължение на месеци

 

"Величие'' са изграждали базата си от последователи

 

чрез участие в различни подкасти в YouTube и клипове в TikTok. Малко анализатори обаче се сетиха да хвърлят по едно око именно на TikTok или Instagram. За тези, които го направиха, възходът на "Величие'' не е изненада. Докато бяхме заети да следим пререканията между двете големи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и да се оплакваме от липсата на адекватна предизборна кампания, се оказа, че кампания е имало, само че по други канали. 

Ако приемем, че успехът на ''Величие'' се дължи на социалните медии, трябва да се отбележи, че те далеч не са единствените представители на българския политически живот там. Бившият кадър на ИТН и ПП-ДБ, а сега лидер на партия ''Меч'' Радостин Василев също отбелязва силно присъствие в TikTok. "Възраждане'' също се възползват максимално от социалните мрежи - Facebook, TikTok, Instagram, YouTube.

Експертът по киберсигурност и председател на Европейския цифров иновационен хъб ''Тракия'' Христиан Даскалов заяви за ''Сега'', че все още за социалните мрежи се говори "на едро" и често пъти пренебрежително, като за място, където си губим времето. А истината е, че това са най-големите, най-мощните съвременни информационни медии. Само активната дневна аудитория на Meta в Европейския съюз възлиза на 250,000,000 души. Социалните медии са изключително мощно пропагандно оръжие, а не безобидно развлечение.

Според Даскалов

 

успехът на ''Величие'' е можел да бъде установен лесно,  

 

ако освен извадки на общ принцип, се прави и мониторинг на онлайн общностите. ''Хората зад тази партия събират десетохилядна аудитория при честите си участия в различни онлайн формати, предимно подкаст журнали в YouTube. Там с часове в разговор със съмишленици развиват своите тези и изграждат база от лоялни последователи в продължение на месеци, на години. Създателите на дигитално видео съдържание е доказано в практиката, че могат да мотивират своята аудитория за мащабна мобилизация по различни поводи'', казва той.

За силата на онлайн последователите Даскалов  дава пример  от 2018 г., когато започва "глобална битка" между видео блогър от Индия и такъв от САЩ. ''Борбата бе за това кой ще бъде "ютубърът" с най-многобройни последователи като ежедневно и двамата трупаха по стотици хиляди нови абонати. Стигна се до там, че в подкрепа на PewDiePie (американският видео блогър - бел.ред.) бе организирана мащабна кибератака, която негов последовател оркестрира по целия свят. Десетки хиляди принтери бяха хакнати, за да се принтира на собствениците им призив да се абонират за PewDiePie. Това по същество бе една успешна компания, довела до милиони нови последователи, макар и криминална по своята природа. Оттогава насам са минали над 8 години, а тези армии от последователи на дигитално съдържание в интернет стават все по-лоялни и все по-готови за активиране по команда във физическа среда'', разказва Даскалов. 

Киберспециалистът допълва, че е

 

анализирал онлайн представянето на партията на Радостин Василев "Меч".

 

Преди изборите посланията на лидера ѝ са стигнали до огромен брой хора във Facebook под формата на лайкове и споделяния.

Според рекламния специалист Георги Цеков по инерция си казваме, че телевизията е това, което работи, че трябва да те покажат по телевизията, за да знаят за теб. "Разликата между телевизията и YouTube е, че много хора си пускат телевизията като фон, докато YouTube се пуска целенасочено, за да се види нещо определено. А през последните пет месеца "Величие" участват в предавания в YouTube през ден. Така че през цялото време те водеха една целенасочена кампания", казва Цеков. Той обаче допълва, че ако избирателната активност беше по-висока, "Величие" сигурно нямаше да влязат в парламента, защото все още не са събрали достатъчно критична маса.

Социалните мрежи далеч не слагат край на телевизията. "Ако ме питат като рекламист коя е медията, която най-много работи в България, със сигурност е телевизията, защото легитимира. По телевизията дават действително съществуващ продукт. Интернет няма да измеси това дълго време. Но това, което интернет дава в момента, е публичността", казва Цеков.

Едно обаче е сигурно: стратегически мислещи политици си изграждат аудитория онлайн. При евентуални нови избори, когато и да са те, наблюдатели и журналисти ще трябва да обърнат много внимание и на социалните мрежи. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата