Quantcast

Медия без
политическа реклама

Противничка на Путин се оплака, че ѝ отказват убежище у нас

Ирина Дмитриева и нейната дъщеря са получили отказ от Агенцията за бежанците

12 Дек. 2022
Геннадий Гудков: Twitter
Демонстрация пред Съдебната палата в подкрепа на Ирина Дмитриева

Противничка на Путин се оплака, че българската държава отказва да предостави политическо убежище на нея и дъщеря ѝ, съобщи bTV. Ирина Дмитриева и Марфа напускат Москва след началото на войната в Украйна заради политиката на руския президент.

"В Русия имаше голяма кампания срещу гражданите с различни политически убеждения. Винаги съм била противник на Путин. Активно протестирах срещу него. Полицията ме задържа заради лентичка с цветовете на Украйна. Ако се върна в Русия, трябва да си мълча. Няма да мога да говоря свободно това, което мисля", казва Ирина. 

Институциите у нас обаче са на мнение, че обстановката в Русия не предполага, че там хора са преследвани заради политическите им убеждения. „Агенцията за бежанците смята, че Руската федерация е демократична държава. България не вижда и не разбира, че ситуацията в Русия страшно прилича на това, което се е случвало в Хитлеристка Германия“, коментира Ирина.

"Сега" установи, че срещу решението на Агенцията за бежанците, с което отказва политическо убежище на семейството от Русия, са заведени две дела в Административния съд в София. Процесът на майката е насрочен за тази седмица. От агенцията не отговориха на въпросите на "Сега" какви са мотивите за отказ да се даде бежански статут на руските граждани, както и дали това е изолиран случай, или има други семейства от Русия, които търсят убежище у нас.

Междувременно приятели на Ирина и Марфа организираха демонстрация в тяхна подкрепа пред Съдебната палата в София. "Необходимо да се коригира практиката на Агенцията за бежанците. Отказите опозоряват България като страна от ЕС. Руската федерация е спонсор на терора в Европа!", написа в "Туитър" един участник в демонстрацията.

Още по темата