Медия без
политическа реклама

Рестартът на Холивуд се отлага... незнайно за кога

24 Юли 2020
снимка: Paramount
Том Круз в "Топ Гън: Маверик" - поглед към неясното бъдеще.

Въпреки че кината в по-голямата част на Европа, а отскоро и Китай, са вече отворени и културният афиш се опитва плахо - съобразно противоепидемичните мерки - да навакса пропуснатото от март месец насам, за Холивуд светло бъдеще не се очертава. Докато коронавирусът продължава да бушува в САЩ, фабриката за мечти е изправена не само пред безпрецедентно дълга принудителна ваканция (такава не е имало нито заради войните, нито заради испанския грип), но и пред неизчислими финансови загуби. Пропуснатите ползи на студиата за последните пет месеца възлизат на милиарди, а не изглежда много вероятно кинопоказът да се възстанови в нормални граници до края на годината.

Признак за това са съобщенията от "Уорнър" и "Дисни", които отложиха своите дългоочаквани летни премиери последни... за сметка на това не за конкретна дата, а някъде за неопределеното бъдеще.

Киноманите с нетърпение очакваха премиерата на "Тенет" - новия филм на Кристофър Нолан, да сложи край на кинокарантината и да излезе в средата на юли. Неговата премиерна дата - 17 юли, гордо стоеше самотна в календара даже след като всички други отмениха летните си премиери в очакване на по-добри дни. Дори за "подгряване" бяха планирани юбилейни прожекции на "Генезис", който излезе точно преди 10 години, а българските кина и в момента въртят (пред шепа хора) последните му два филма "Дюнкерк" и "Интерстелар". 

"Тенет" обаче първо бе преместен с две седмици напред - за края на юли, после и с четири, а накрая от "Уорнър" отчаяно обявиха, че го отлагат "indefinitely" - сиреч, за неопределеното по-добро бъдеще, което никой не може да прогнозира кога ще дойде. Явно живеем в доста песимистичен фантастичен филм.

Същото се случи и с "Мулан" на "Дисни" - игралния римейк от анимационния хит от 1998 г., който по първоначален план трябваше да излезе още на 27 март. Първото отлагане бе за 24 юли, второто - за 21 август, а сега... 

Тъй като сюжетът и персонажите в него са азиатски, компанията бе отправила взор към азиатския пазар. И наистина, 20% от киносалоните в Китай (около 2400 на брой) вече приемат посетители, а днес отварят и тези в Пекин. Но епидемичната обстановка в САЩ не позволява на "Дисни" да рискува своите 200 милиона долара инвестиции във филм, от който е очаквала неколкократна възвръщаемост. "Нищо не може да бъде с твърдо фиксирани дати, когато става въпрос за това как пускаме филми по време на тази глобална здравна криза“, заяви говорител на „Дисни“. „Днес това означава да спрем плановете си за по-ранна премиера на „Мулан”, докато правим оценка как можем най-ефективно да представим този филм пред публика по целия свят.“ Към момента в САЩ над 4 милиона души са се заразили с Covid-19, а броят на смъртните случаи надмина 144 000.

Днес бе обявено и че феновете ще почакат до следващата година за продълженията на "Нито звук" и "Топ Гън". Те са на "Парамаунт", една от най-предпазливите и консервативно планиращи компании в американската киноиндустрия. Първият филм е сред най-големите каръци на годината - неговата тържествена премиера мина буквално в навечерието на локдауна, официалните лица успяха да го изгледат, отзивите бяха чудесни, също както и за напрегнатия оригинал отпреди две години. Публиката обаче няма да види "Нито звук 2" преди 21 април догодина. 

За юли 2021-а пък е преместена премиерата на "Топ Гън" - продължението на класическата пилотска драма с Том Круз от 1986 г., което трябваше да излезе по Коледа 2020.

Очевидно Холивуд не очаква завръщане на бял кон преди края на годината. Може само да се предполага какви ще бъдат последиците от това в дългосрочен план. Може пък Мартин Скорсезе да е щастлив, че "Марвъл" и подобните им са напът да фалират...

 

Още по темата