Медия без
политическа реклама

Рекорден брой жени с главни роли в кинохитовете на 2019 г.

Но бариерите в Холивуд остават

10 Яну. 2020
„Замръзнало кралство 2”, „Капитан Марвел” и „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър” са трите най-гледани филми с жени в главните роли, но в „Отмъстителите: Краят” и „Цар Лъв” също има силни женски образи.
„Замръзнало кралство 2”, „Капитан Марвел” и „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър” са трите най-гледани филми с жени в главните роли, но в „Отмъстителите: Краят” и „Цар Лъв” също има силни женски образи.

Броят на големи холивудски хитове с актриси с главните роли расте и през миналата година е достигнал 40 процента от филмовите заглавия. Това показват резултати от проучване на Центъра за изследване на жените в киното и телевизията към щатския Университет в Сан Диего, предаде Би Би Си в четвъртък. Числото е рекорд за последните 20 години и значителен ръст от предходната 2018-а, когато процентите бяха 31.

Филмовата индустрия отдавна търпи критики заради ниското представителство на жените и етническите малцинства. Тези настроения особено се засилиха в последните години с възхода на кампаниите #MeToo, #TimesUp and #OscarsSoWhite.

„Вече две поредни години имаме съществено увеличение на женските протагонисти, което е знак за положителна промяна в представянето на жените във филмите", казва Марта Лаузън от Университета в Сан Диего.

Когато проучването, наречено „Това е мъжки (целулоиден) свят” стартира през 2002 г., главните роли за жени са били едва 16%. Отбелязан е и друг многозначителен факт — във филмите, в които режисьорът или поне един от сценаристите е жена, 58% от титулярите също са жени. Тази цифра спада до 30% при филми, направени от мъже.

Но независимо от успехите на хитове като "Капитан Марвел", "Замръзналото кралство 2” и "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър", ролите с реплики за жени в най-гледаните филми леко са намалели, сочи годишният отчет. Освен това представителството на актриси от етническите малцинства остава ниско: 68 процента от всички героини са бели, 20% са черни, 7% - азиатки и едва 5% латино.

Друг белег за трайните полови стереотипи е, че жените във филмите значително по-рядко от колегите им мъже имат ясна професия или биват показани на работните си места - 26% от жените в главни роли, в сравнение със 74% от мъжете.  Освен това актрисите най-често са по-млади от актьорите - мнозинството женски образи са в 20-те и 30-те си години, докато мъжете най-често са на възраст между 30+ и 50. 

Изследването е основано на анализ на 100-те филма с най-високи приходи в САЩ през миналата година. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата