Медия без
политическа реклама

Първият речен парк приема фестивала „Реките на София“ през септември

Проектът на фондация „Колективът“ за създаване на привлекателна градска среда за изкуство е на финалната права

07 Юли 2023
Инициаторите на идеята и доброволци промениха и облагородиха мястото само за ден.
Инициаторите на идеята и доброволци промениха и облагородиха мястото само за ден.

Първият речен парк в центъра на София ще бъде готов през септември, съобщиха създателите му от фондация „Колективът“. Той се намира на брега на Перловската река в сърцето на столицата, като мястото вече е облагородено и напълно трансформирано само за ден благодарение на съвместните усилия на инициаторите на проекта и доброволци от екипа на френски козметичен гигант в България.

В рамките на ежегодната доброволческа инициатива на L'Oreal, наречена Денят на гражданите, хората са почистили терена, изградили са различни зони за отдих, инсталирали са дървени пейки и декоративни лампи. Това е превърнало речния участък в привлекателно и функционално място, което скоро ще радва жителите и гостите на София.

„Щастливи сме, че първият речен парк в центъра на София скоро ще бъде открит… Когато има желание, и един ден е достатъчен, за да трансформираме едно градско пространство. С общи усилия успяхме да вдъхнем живот на брега на една от забравените реки в града и това ще бъде пример и стимул за създаването на повече такива места в София, изпълнени с изкуство, култура и социални възможности за жителите“, споделя Мартин Янков, основател на фондация „Колективът“.

Първото събитие, планирано да се състои в новия речен парк, е поредното издание на фестивала „Реките на София 2023“. Той ще се проведе от 1 до 3 септември и ще изпълни района около река Перловска до Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в Южния парк с много музика и изкуство. Това ще бъде 4-тото му издание, като то е част от дългосрочната национална инициатива „Реките на града“ на фондация „Колективът“ за превръщане на градските реки в паркове. Първият речен парк е част от тази инициатива, която има за цел да покаже, че не е нужно много за подобряване на състоянието на реките в българските градове и превръщането им в активна част от градския живот.

Фондация „Колективът“ обединява граждани, експерти и институции в проекти, подобряващи градската среда и живот в България. Тя е една от двете български организации, отличени на конкурса „Нов европейски Баухаус“, който насърчава жителите на Европа да градят заедно устойчиви и приобщаващи населени места. Наградата получи „Лаборатория за проектиране на река Дунав – Русе“ като един от най-вдъхновяващите примери за 2023 г. за проект, с който младите таланти в Европа целят да направят по-устойчива, красива и приобщаваща реката и прилежащата й територия. Сред приоритетите на фондацията са и инициативите за зелени обществени пространства „100 стола“ и фестивалът „Паркът“ в столицата, които тази година добиха популярност в цяла България.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата