Медия без
политическа реклама

Парижани гласуваха тройни такси за паркиране на джип

Референдумът мина при крайно ниска активност

05 Февр. 2024
Pixabay

Джиповете и по-големите автомобили ще плащат тройна такса за паркиране в Париж. Това е резултатът от провелия се вчера референдум във френската столица. Той трудно може да се приеме за меродавен поради крайно ниската активност на допитването - едва 5,7% от 1,3 млн. парижани, имащи право на глас, излязоха да гласуват в 39-те избирателни секции в града. Самото предложение мина на косъм - за него гласуваха 54% от участвалите в референдума.

Въпреки много ниската активност, кметът социалист Ан Идалго обяви, че жителите на столицата са "направили много ясен избор". В публикациите си в социалните мрежи с цел повишаване на избирателната активност на вота Идалго твърди, че джиповете заемат твърде много място по тесните парижки улици, замърсяват околната среда и "застрашават здравето и планетата ни", а освен това предизвикват повече пътнотранспортни произшествия от по-малките автомобили.

Новите по-високи такси ще влязат в сила от септември. Така тарифата за паркиране на улицата на SUV или автомобил 4х4 ще се увеличи на 18 евро на час за първите два часа в центъра и на 12 евро на час в останалите райони на столицата. За малък автомобил паркирането в центъра е 6 евро на час. След първите два часа паркирането ще става още по-солено. Шестчасов престой с джип - достатъчен например за посещение на представление и ресторант - ще струва 225 евро в сравнение със 75 евро за по-малките коли.

Далеч от центъра на Париж, в крайните квартали на града, водачът на джип без парижка регистрация ще заплаща 12 евро на час за първите два часа от престоя, като сумата ще се увеличава прогресивно, достигайки 150 евро за шестчасов престой, предава БТА.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата