Quantcast
Продадоха на търг JPEG за 69 млн. долара | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Продадоха на търг JPEG за 69 млн. долара

Това е нов рекорд за дигитално произведение на изкуството
1 303
 Christie's
Произведението, озаглавено „Everydays: The First 5000 Days” бе купено за 69,3 млн. което го поставя „сред трите най-скъпи творби на живи художници.

Дигитално произведение, създадено преди по-малко от месец, закова цена от 60,25 милиона долара на търг на „Кристис“ в Ню Йорк — нов рекорд за цифрова творба, който изтласка пазара на този вид изкуство в ценовия диапазон на шедьоврите на майсторите. С премията на купувача общата сума възлиза на 69,3 милиона долара.

Това е и първият случай, в който голяма аукционна къща предлага цифрово произведение на изкуството с уникален NFT маркер - ефективна гаранция за автентичност, както и първото плащане с криптовалута, в случая Етер.

Творбата за 69.3 милиона долара се нарича „Всекидневие: Първите 5000 дни“ и събира в един колаж изображения, създадени и публикувани от автора - всеки ден по едно от 2007 г. насам. В общата картина художникът е съчетал повтарящи се теми и цветови схеми в естетическо цяло. Отделните изображения са организирани в приблизително хронологичен ред: при увеличаване се разкриват различните изображения — сред тях има абстрактни, фантастични, гротескни или абсурдни, дълбоко лични или представителни за текущите събития. Повтарящите се теми включват обсебеността, но и страха на обществото от технологиите; желанието и недоволството от богатството; скорошните политически вълнения в Америка.

Забележителните разлики между ранните и по-късните изображения разкриват огромната еволюция на Бийпъл като художник.  В началото на проекта „Всекидневие“ са основно прости рисунки. Когато Бийпъл започва да работи в 3D, те приемат абстрактни теми, цвят, форма и повтарящи се теми. В последните пет години стават все по-актуални. „Като го гледам сега, сякаш съм политически карикатурист“, обяснява Бийпъл. 

Дигиталният дизайнер, известен като Бийпъл, вероятно е познат на хората, които се интересуват от интернет култура. Истинското име на художника и музикант от Южна Каролина е Майк Уинкълман. Визионерските му и често непочтителни цифрови изображения го издигат до върха на света на дигиталното изкуство, спечелвайки му 1,8 милиона последователи в Instagram и съвместни проекти със световни марки като Louis Vuitton и Nike, и с поп звезди като Кейти Пери и Чайлдиш Гамбино.

До октомври 2020 г. най-високата високата цена, плащана за произведение на Уинкълман била 100 долара за печатно копие на негово изображение. После той продава първата си серия NFT творби за по 66 666 долара всяка.  През декември пуска нова поредица, за която взема общо 3,5 милиона долара. Миналия месец едно от първите му NFT произведения, купено за 66 666 долара , беше препродадено за 6,6 милиона. Днес продажбата в „Кристис“ го позиционира „сред първите трима най-високо оценени живи артисти“, според аукционната къща.

„Той ни показа този колаж и това беше моментът, в който извиках наум „Еврика!“, казва Ноа Дейвис, специалист по следвоенно и съвременно изкуство пред The ​​Verge.  „Това е монументална творба и тя е много показателна за възможностите на NFT.“

Новата медия NFT (Non-Fungible Token), или Маркер за незаменимост, представлява уникални файлове, които живеят в блокчейн - метод за съхранение на информация в компютърна мрежа, който гарантира сигурност, защото не позволява модифициране на данните. Купувачите обикновено получават ограничени права за показване на цифровите произведения на изкуството, които представляват. В много отношения те просто купуват права за хвалене, но и актив, който може да могат да препродадат по-късно.

През последните няколко седмици новата технология преживява експлозивно развитие - и Уинкълман, повече от всеки друг, се оказа в челните редици на нейния бърз възход.

„Художниците използват хардуер и софтуер, за да създават произведения на изкуството и да ги разпространяват в интернет през последните 20 години, но досега не съществуваше реален начин да ги притежават истински“, написа  Бийпъл в Туитър след продажбата, а „Кристис“ го публикуваха на сайта си.

Ключови думи:

NFT токен, изкуство, Бийпъл

Още

Младите артисти на Донбас превръщат изоставени места в галерии
Ретроспективна изложба значи да се погребеш сам

14.05.2022

338
Руските художници не избират неутралитет

19.04.2022

в. ''Гардиън''

2358