Медия без
политическа реклама

"Принцът на сънищата" помага на децата да преборят страха

Никола Райков е изписал ръкописно текста и сам го е илюстрирал

"Принцът на сънищата", Никола Райков

издателство "Геймтел"

Авторът на приказни истории за деца и за възрастни Никола Райков е приготвил нова изненада за безбройните си читатели. Този път той ни предлага "обикновена" история с начало, само една среда и само един край – за разлика от книгите-игри, с които проби дори на китайския пазар.

Но понеже това е Никола Райков в пълния му блясък, книгата пак е необикновена. Корицата й е оформена от художника Филип Цонкин, но всички илюстрации са нарисувани лично от писателя. Нещо повече – самата приказка е изписана ръкописно със собствения му почерк. През XXI век това е толкова ретро, че чак е новаторско. В килия от вечерен мрамор, с перо, инкрустирано със сумрачни диаманти, той е низал буква след буква като самия свети отец Паисий… Нека си го представим така!

Макар че той самият разказва как е било наистина: "Преписах началото на "Принцът на сънищата" безброй пъти. С химикал, с тънкописец и с калиграфска четка. И всеки път допусках грешка някъде. Грешка, която после бе трудно да се редактира. Явно тази част на мозъка, която отговаря за красивото и старателно изписване, е различна от тази, която отговаря за вярното. Десетки опити и много сбъркани страници по-късно, най-накрая открих решението – създадох свой собствен шрифт!"

Резултатът е книжно тяло, което всяко дете може да приеме като лично послание. Това внимание към детайла и изключителното отношение към малките читатели въздейства на различни нива. Около книгата все едно трепка друг въздух, като взет от приказката, от някой хубав сън. Как да не я прочетеш с интерес и как да не я обикнеш?

"Принцът на сънищата" следва структурата на класическите приказки. Ако си го поставим за цел, можем стъпка по стъпка да проследим появата на почти всяка от функциите на Проп – напускане, забрана, нарушение, разузнаване, издаване, измама, съдействие, липса и т.н. Дори и да не осъзнават всички тези стъпки, които ги водят през тъканта на приказката, децата се чувстват успокоени от познатата структура, очакват с вълнение следващия момент, знаят кога е време да се изплашат, кога да се обнадеждят и са спокойни, че краят задължително ще бъде добър.

И ако формата е спазена и пределно позната, то съдържанието е неочаквано, свежо и оригинално. И добрите – принц Онейро, Звезда, кученцето Звездотърсач и техните помощници, и лошите – чудовищата и мрачният владетел, са описани (и нарисувани!) така, че да се открояват и запомнят. Самият свят на сънищата, заедно с идеята, че има много такива светове, които всеки от нас създава сам във въображението си, е обвит от тайнствена атмосфера. Разказът тече уютно и разбираемо. Сложните идеи са изразени на достъпен и красив език. Дори там, където става доста страшно, има и смешки, които разведряват и ни показват как можем да открием светлина и в най-дълбокия мрак.

Всичко това обяснява защо читателите на Никола Райков го обичат и му имат доверие за всяка творческа лудост, в която се хвърли, и скачат заедно с него. Само за няколко дни близо 1500 бройки от "Принцът на сънищата" бяха купени предварително, още преди отпечатването й. На този жест на читателска лоялност авторът отвръща подобаващо: много интересни материали и истории за създаването на романа за деца, както и самият роман, могат да бъдат изтеглени напълно безплатно. Така всеки може да се убеди лично дали си струва да купи хартиено копие.

На тазгодишното издание на Фестивала на детската книга в Сливен Никола Райков получи една от най-ценните възможни награди: детското жури му присъди "Златен бухал", а в навечерието на 24 май спечели и поредното си "Бисерче вълшебно".

Последвайте ни и в google news бутон