Quantcast
„Представи си“ на Джон Ленън била „химн на тоталитаризма“ | СЕГА
facebook
twitter

Култура

„Представи си“ на Джон Ленън била „химн на тоталитаризма“

2 419

„На церемонията по откриването на Олимпийските игри в Токио прозвуча една от най-лошите поп песни на всички времена: Да, говоря за Imagine („Представи си“) на Джон Ленън, изпята от голям детски хор и куп знаменитости“. Така започва статия в консервативния New York Post, написана преди два дни от Робърт Барън, помощен епископ на Лос Анджелис (споменатите знаменитости са Джон Леджънд и Кийт Ърбан).

Епископът, който се представя за фен на "Бийтълс" и Ленън, особено го боляло да каже това, но то било вярно: „макар мелодията и аранжиментът му да са наистина красиви, текстът е покана за морален и политически хаос“.

Той е скандализиран още от самото начало: „Представи си, че няма рай / Лесно е, ако опиташ / Няма ад под нас, над нас е само небе / Представете си, че всички хора живеят за днес.“ Преподобният Барън пише, че „честно казано“ не можел да си представи нищо по-лошо. Защото да се ​​каже, че няма рай или ад, означавало да се каже, че „няма абсолютен критерий за добро и зло - няма начин да се определи смислено разликата между добро и зло“.

Ако се някой се съмнявал в убежденията на римокатолическия епископ, да погледнел „десетките милиони трупове, натрупани през миналия век от хора, които приеха много сериозно твърдението, че „под нас няма ад, а над нас е само небе." 

Ами „да живеем за днешния ден“ — не би ли бил утопия свят, в който всички просто живеем за днес, пита риторично духовникът и сам си отговаря: „да, би, но не забравяйте, че утопия буквално означава „несъществуващо място“. Можем да мечтаем за такова общество, но трябва да имаме здравия разум, за да разберем, че то никога няма да се сбъдне с нашите усилия - от тази страна на небето“, казва отецът, който се надява на същото, но от другата страна на небето.

Тук авторът влиза в известно противоречие със себе си, защото онези тоталитарни режими, които оставиха милиони трупове след себе си, също обещаваха прекрасен живот утре - когато построят комунизма, или завладеят света — а не днес, когато трябва да преодоляват известни трудности и да спечелят няколко войни. Тоталитарните режими също обещаваха рай (но под други имена) и по-късно, точно както правят и религиите. 

"Когато повярваме, че можем да създадем рая на Земята, както направиха толкова много революционери и мечтатели през последните 200 години - казва Робърт Барън — тогава всъщност създавахме нещо като ад на Земята“. Тук също е пропуснато, че ад на Земята може да настъпи и по много други причини, освен революциионните мечти. Например при сблъсък между две религии, или дори между две деноминации вътре в една религия, както вече се е случвало многократно и продължава да се случва и в момента. 

Следва: „Представи си, че няма държави. Това не е никак трудно. Няма за какво да убиваш или да умираш. / И дори религии също. Представи си как всички хора живеят живота си в мир”.

„Можех само да се усмихвам, докато хорът и знаменитостит пееха пише свещеникът. Да, тук Джон Ленън не е прав, че не е трудно да се направи, империите може и да престанат да съществуват, както се е случило с повечето от тях — но за националните държава  държави, не е никак лесно да се направи, ако изобщо е възможно в обозримо бъдеще. А причини, заради които да се убива или да умира, със или без държави — винаги ще се намерят. Например за пари, заради религиозни вярвания, в класова борба — или заради хубавата Елена. 

Епископът е запазил най-сериозните си възражения за най-накрая, Джон Ленън също е запазил за финала най-невъзможните си мечти, на които дори сам се чуди: „Представете си, че няма собственост / Чудя се дали можете / Няма нужда от алчност или глад / Братство на човека.“

Това наистина няма нужда от коментар, „защото Джон Ленън беше мултимилионер“, казва епископът. Но въпреки че се обявява за негов фен, свещеникът пропуска най-важното.

Джон Ленън е написал песен, в която говори за невъзможни мечти, а не примерно „символ верую на Ленъновия комунизъм“, още по-малко програма за действие след завземането на властта в 4 точки: забрана на религиите; разформироване на държавите; отмяна на частната собственост и задължително побратимяване на цялото население, както едва ли не го изкарва духовникът.

Ако наистина беше фен на Ленън, щеше да знае в какво вярва той. Изпял го е година преди Imagine в песента God: „Аз вярвам само в себе си. В Йоко и в себе си. Това е реалността”.

 

Ключови думи:

Imagine, Джон Ленън

Още

Излезе книга за убийството на Ленън от името на убиеца

15.12.2020

418
Албумът, подписан предсмъртно от Ленън за убиеца му, отива на търг

21.11.2020

672
Нечувана песен на „Бийтълс“ ще звучи за 80-ия рожден ден на Джон

24.09.2020

481