Медия без
политическа реклама

Салман Рушди остава частично сляп след покушението

Литературният му агент Андрю Уайли сравнява атаката над писателя с убийството на Джон Ленън

23 Окт. 2022
Салман Рушди
ЕРА/БГНЕС
Салман Рушди

Британският писател Салман Рушди, срещу чийто живот на 12 август беше извършено покушение, е частично ослепял и може да работи само с едната ръка. Това съобщава неговият литературен агент Андрю Уайли в интервю за испанския вестник El Pais.

По думите на Уайли, неговият клиент е изгубил невъзвратимо едното си око, а дланта на ръката му не може да се движи, тъй като при атентата нервите там са били прерязани. При намушкването писателят е получил три сериозни наранявания във врата, а още 15 – в гърдите и торса. Рушди беше нападнат по време на негова лекция в щата Ню Йорк, в която той се е готвил да говори как САЩ се превръщат в убежище за хора на изкуството в изгнание. Той бе веднага транспортиран в болница и включен към апаратура за изкуствена вентилация на дробовете, а два дни по-късно беше освободен от нея, за да може отново да говори. Нападателят, идентифициран като 24-годишния Хади Матар от Ню Джърси, беше арестуван.

Уайли е смятан за най-влиятелния литературен агент в света - сред клиентите му са Милан Кундера, Ясмина Реза, Орхан Памук, Сюзан Зонтаг, както и наследниците на правата за т.нар. Първо фолио на Шекспир, Хорхе Луис Борхес, Сол Белоу, Йосиф Бродски, Уилям Бъроуз и мнозина други. В интервюто, дадено по време на Панаира на книгата във Франкфурт, той не уточнява дали Салман Рушди все още е в болница. „Не мога да дам информация за местонахождението му. Ще живее… Това е по-важното“, казва той. На въпрос на журналиста дали атаката срещу Рушди толкова години след като Иран издаде фетва (смъртна присъда) срещу него означава, че живеем в особено опасно време за свободата на изразяване в света, Aндрю Уайли отговаря: „Мисля, че нападението бе нещо, което Салман и аз сме обсъждали в миналото: че основната опасност, пред която той се изправи толкова години след налагането на фетвата, е от случаен човек, който идва от нищото и го атакува. Не можете да се предпазите, защото е напълно неочаквано и нелогично. Това беше като убийството на Джон Ленън“.

След покушението Рушди официалният представител на иранското външно министерство Насър Канани Чафи заяви, че за инцидента са виновни единствено самият писател и неговите поддръжници. Както британският Guardian писа, аятолах Али Хаменей – духовен водач и върховен лидер на Иран, е изразил одобрението си за нападението.

Рушди е от индийски произход, роден е в Бомбай, но от десетилетия пребивава във Великобритания и САЩ. Той постига световна известност, но и необходимостта да живее „под прикритие“ през 1988 г., когато излиза неговият роман „Сатанински строфи“, предизвикал вълнения в ислямския свят и определян от голям брой мюсюлмани като богохулен по отношение на пророка Мохамед. Тогавашният лидер на Иран аятолах Рухола Хомейни издава фетва за писателя, в която определя убийството му като богоугодно дело, а правителството на страната обещава награда от близо 3 милиона долара за главата му. Първият опит за атентат срещу писателя е още същата година. В края на 90-те иранското правителство се дистанцира от фетвата, но различни религиозни фондации продължават да предлагат награда за убийството му. Засега не е известно какви точно са мотивите на нападателя му Хади Матар.

Денят - нетипично за Лондон, е слънчев. Един вторник на 1989 г. Журналистката на Би Би Си звъни на домашния телефон, без да обясни откъде има номера. Какво е да знаеш, че току-що си осъден на смърт от Аятолах Хомейни? пита тя.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?