Медия без
политическа реклама

Нападателят на Салман Рушди отказа сделка за признаване на вина

26-годишният Хади Матар рискува и отделно обвинение в тероризъм, освен 25 години в щатски затвор

19 Юни 2024
Салман Рушди ослепя с едното око след нападението.
ЕПА/БГНЕС
Салман Рушди ослепя с едното око след нападението.

Хади Матар - американски мюсюлманин от Ню Джърси, който е обвинен в нападението на писателя Салман Рушди през 2022 г., не се интересува от предложеното споразумение за признаване на вина, предаде АП. Това би съкратило престоя му в щатския затвор, но и би го изправило пред федерален по отделно обвинение, свързано с тероризъм.

Матар, който е на 26 години, седеше мълчаливо в съда на окръг Шътокуа, Ню Йорк, докато адвокатите излагаха предложението, изготвено от щатските и федералните прокурори. Споразумението предвижда атентаторът да се признае за виновен в окръг Шътокуа за опит за убийство в замяна на максимална присъда от 20 години затвор, намалена от 25 години. След това той ще признае вината си и по все още непредявено федерално обвинение в опит за предоставяне на материална подкрепа на терористична организация, което може да доведе до допълнителни 20 години, казаха адвокатите. 

Матар, който не се признава за виновен, е задържан без право на гаранция в арест от 2022 г. Това се случва, след като той напада Рушди, когато известният писател се готви да говори пред публика в института "Шътокуа" в Западен Ню Йорк. Рушди ослепява с едното око след инцидента. Модераторът на разговора Хенри Рийс също е ранен. 

Окръжният прокурор на окръг Шътокуа Джейсън Шмид каза, че Рушди, който подробно описва почти фаталното нападение и болезненото възстановяване в мемоарите си "Нож" (Knife: Meditations after an Attempted Murder), подкрепя предложеното "глобално решение". "Салман Рушди предпочита този въпрос да приключи", каза Шмид. Той допълни, че писателят би се противопоставил на намаляването на максималния срок на държавния затвор, като се има предвид естеството на нападението. 

"Той е дошъл в окръг Шътокуа и е извършил това престъпление, което е не само нападение срещу човек, но и атака срещу концепцията за свободата на словото", каза Шмид.

Адвокатът на Матар, Натаниел Бароне, каза, че клиентът му иска да се възползва от шансовете си по време на съдебния процес. Съдия Дейвид Фоли нареди на Матар да обсъди предложението с Бароне и да даде окончателен отговор при следващото си явяване на 2 юли.

Рушди, който на 19 юни навърши 77, прекара години в укриване, след като през 1989 г. аятолах Хомейни издаде фетва - указ, призоваващ за смъртта му заради романа "Сатанински строфи", който някои мюсюлмани смятат за богохулство. В края на 90-те години на ХХ в. Рушди бавно започва да се връща към обществения живот и през последните две десетилетия пътува свободно.

След нападението на сцената разследващите казаха, че се опитват да установят дали Матар, който е роден близо десетилетие след излизането на "Сатанински строфи", го е извършил сам. Федералното обвинение, което според съобщенията прокурорите обмислят, насочва към възможността той да не е действал самостоятелно.

Барбара Бърнс, говорителка на прокуратурата, отказа да коментира потенциалното обвинение в тероризъм, като обясни, че прокуратурата не потвърждава или отрича разследванията.

Матар е роден в САЩ, но има двойно гражданство в Ливан, където са родени родителите му. Майка му казва, че синът ѝ се променил, станал затворен и мрачен, след като посетил баща си в Ливан през 2018 г. Шмид каза, че Матар е имал предварителен пропуск за събитието с участието на Салман Рушди, и е пристигнал от Ню Джърси ден по-рано с фалшива лична карта.  

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Салман Рушди