Медия без
политическа реклама

Спомен за последното интервю на Джон Ленън

Излезе нова книга за живота, любовта и смъртта на легендата от "Бийтълс"

08 Дек. 2020
Джон Ленън в Сентрал парк във видеото към песента Mind Gамеs.
youtube.com
Джон Ленън в Сентрал парк във видеото към песента Mind Gамеs.

Джон Ленън беше убит хладнокръвно от Марк Чапман пред дома му в Ню Йорк на 8 декември 1980 г. Само два дни по-рано британският журналист Анди Пийбълс го бе интервюирал за Би Би Си и двамата толкова си допаднали, че интервюто продължило часове, а след това излезли заедно на дълга вечеря.  Следващите няколко години Пийбълс остава в тесен контакт с вдовицата на Ленън.  Той е последният човек, който е говорил задълбочено с легендата на „Бийтълс“ и няколко дни по-късно успокоява скърбящия Пол Маккартни. 

Нова книга, която от днес трябва да е и в българските книжарници, „Кой уби Джон Ленън?  Животът, любовите и смъртта на най-великата рок звезда“ от Лесли-Ан Джоунс, проследява възходите и паденията в професионалния и в личния живот, които принуждават музикантът да се премести в Ню Йорк, където в онази съдбовна зимна нощ на 1980 година е застрелян пред дома си.

В книгата музикалният биограф и журналист Лесли-Ан Джоунс разкрива загадката, за да представи по-пълен портрет на мъжа, неговия живот, връзки, ненавременната му смърт и вечното му музикално наследство. Четири десетилетия след трагичната му смърт, с помощта на лични проучвания, непознати досега снимки и ексклузивни интервюта с хората, познавали Ленън най-добре, авторът ни предлага завладяващ разказ за една от нашите най-знакови музикални легенди. Джоунс черпи информация от изумително богат архив, натрупан от проведените през годините интервюта с хора, свързани с Ленън, сред които първата му съпруга Синтия, първородния му син Джулиън, колегата му от „Бийтълс“ сър Пол Маккартни, бившата приятелка на Джон Мей Панг и Анди Пийбълс, последния британски радиоводещ, който го интервюира няколко дни преди да бъде убит.

Пийбълс разказва за последното интервю и за това как Ленън е говорил за своето „братско съперничество с Маккартни, продължило през целия му живот“. 

След горчивата раздяла на „Бийтълс“ през 1970 г. и влошаването на отношенията им през следващите няколко години,  цялото десетилетие двете звезди се борели да възстановят приятелството си. Те вече са били подновили контакти си и се срещнали няколко пъти в Ню Йорк. Връзката им била толкова силна, че Ленън си спомнил с усмивка една хумористична случка, в която отказал да пусне появилия се, без да се обади предварително Маккартни в сградата си.

JOHN LENNON. GIMME SOME TRUTH. THE ULTIMATE MIXES. The Very Best of John Lennon.36 tracks completely remixed from the original multitracks in Stereo, 5.1 and...

Разказваше ми колко много му харесвало да живее в Ню Йорк, но и как му липсвала Англия. (Ленън дълго време не може да отиде до Англия, защото се опасява, че след това няма да го пуснат да влезе в САЩ.) — спомня си Пийбълс. — Разказа ми как една вечер Пол се появил пред сградата Дакота, звъннал, но Джон не му отворил и извикал „Пека хляб и гледам бебе! Ако си мислиш, че мога да ходя по клубове, сигурно си полудял!“.

Пийбълс отлетял обратно за Лондон два дни след интервюто и когато кацнал, разбрал ужасната новина, че Ленън е убит. Директно от летището бил отведен в студиото на Би Би Си Радио 4, за да се включи в прякото предаване за трагедията. Оттам  отишъл направо  до главния комплекс на Би Би Си точно над Оксфорд Съркъс за  излъчването на поредния трибют на Ленън с радио-диджея Джон Пийл. По-късно същия ден той се появил и в специалното издание на музикалното шоу Old Grey Whistle Test. Пийбълс описва и изключителния момент, как докато още бил в ефир, но вървяло видеото на Imagine, червената лампа светнала и му съобщили, че има обаждане по телефона.

Беше Пол Маккартни — казва той. — Искаше да благодари за това, което правим. Каза, че гледали заедно с Линда”. 

Няколко дни по-късно скърбящият Макартни се обърнал към Пийбълс за информация и утеха.

Пийбълс бил извикан от бившия продуцент на Бийтълс Джордж Мартин да отиде в студиото на "Оксфорд Съркъс": „Знаех точно кой ще ме чака. С Пол Макартни проведохме личен разговор. Той имаше нужда от мен, за да го уверя, че Джон все още го е обичал, въпреки всички кавги и спорове след „Бийтълс“.  „Джон говори за теб в интервюто“, казах на Пол.  ‘Той беше саркастичен, забавен и непочтителен, но нямаше съмнение в привързаността му към теб.“

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?