facebook
twitter

Култура

Прага демонтира паметника на съветския маршал Конев

Руското посолство видя „провокация в навечерието на 75-годишнината от Победата”
439
 Снимка EPA/BGNES
На мястото на паметника на маршал Конев в Прага ще бъде посветен нов, посветен на победата на нацизма, вероятно без спорни исторически фигури.

В Прага бе демонтирана статуята на съветския маршал Иван Конев, съобщи Би Би Си. На нейно място ще бъде поставен нов паметник, посветен на освобождението на чешката столица от нацистите през Втората световна война. Общинският район Прага-6 взе решението още на 12 септември 2019 г., но необходимостта от разрешаването на различни процедурни въпроси е забавила демонтажа с половин година. 

Паметникът на маршал Конев ще бъде изпратен в хранилище, а впоследствие ще стане част от експозицията на музея на Паметта на ХХ век, заяви представителят на район Прага-6 Ондржей Шрамек. Мисията на бъдещия музей, който засега съществува само като концепция, е да съхранява паметта на жертвите и противниците  на тоталитарните режими.
 
Действията на градския съвет бяха осъдени от прессекретаря на чешкия президент, според когото опозиционни политици са злоупотребили с извънредното положение в страната. Дълбоко възмущение изрази и руското посолство в Прага.

През ноември 2017 г. неизвестни боядисаха паметника в розово и изписаха на постамента „1956, 1961, 1968, 2017” — датите на потушаването на унгарското въстание от съветски войски (1956), начало строителството на  Берлинската стена (1961), събитията от Пражката пролет (1968) и 120-годишнината от рождението на Конев (2017).

По време на Втората световна война маршал Конев командва войските на 1-ви украински фронт. На 9 май 1945 г. той освобождава Прага от нацистите. През 1956 г. Конев ръководи операцията за потушаване на унгарско въстание в Будапеща. Според чешките историци през 1968 г. той е участвал в решението да се изпратят войски в Чехословакия. 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Москва поиска Прага да ѝ върне паметника на маршал Конев

14.04.2020

1066 5
Прага не иска Кремъл да забрави Немцов и Политковска

25.02.2020

698 15
Прага кръщава площада пред руското посолство на Немцов

09.02.2020

1905 67

Коментари

Непримирим

А у нас кога? Или братската съветска армия ни е освободила от монархофашизма и по скоро ще издигнат паметник и на Баязид Йълдъръм, който ни е освободил от българският феодализъм.

mick

Сега ще издигнат паметник на Хитлер в духа на новото демократично време.

Nigel

Какъв е тоя Конев бе ?! Всеки знае че Прага е освободена от (е, има малко спор дали от американците или от англичаните, защото влезли едновременно, но от противоположни страни на града). Затова на новия паметник ще са изобразени Патън и Монтгомери. 😂

G53

Сега в Прага, скоро и в други градове. Какъв рев и сополи ще има в газетата като ги разкараме и тук.

 

😎

Влез или се регистрирай за да коментираш

×