Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шолц предложи да се откажем от правото на вето

Германският канцлер смята, че нуждата от спешни действия налага да се премине в ЕС към решения на мнозинството

29 Авг. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Олаф Шолц избра Карловия университет в Прага да отправи идеите си за обновяване на правилата в ЕС

В почти 700-годишния Карлов университет в Прага германският канцлер Олаф Шолц предложи днес да отпадне правото на вето в Европейския съюз. Той очерта основните си идеи за реформиране на ЕС, предаде ДПА. Вследствие на руската агресивна война в Украйна ЕС трябва да стане много по-силен и икономически по-независим, заяви той и добави: "Обединена Европа е трън в очите на руския президент Владимир Путин".

"Ние не можем просто да наблюдаваме как се убиват жени, мъже и деца, как свободни държави се заличават от картата и изчезват зад стени или железни завеси", каза Шолц. "Затова подкрепяме атакуваната Украйна: икономически, финансово, политически, хуманитарно, а също и военно". И тази подкрепа ще бъде поддържана "толкова дълго, колкото е необходимо". През следващите седмици и месеци Украйна ще получи от Германия най-съвременни системи за противовъздушна отбрана и радари на стойност над 600 млн. евро.

Канцлерът очерта една геополитическа обединена Европа, състояща се от 27, 30 или 36 държави. "Ангажиран съм с разширяването на Европейския съюз - да включи държавите от Западните Балкани, Украйна, Молдова, а в бъдеще и  Грузия". За тази цел Съюзът се нуждае от нови правила. "Европейските правила могат да бъдат променени, ако заедно стигнем до заключението, че договорите трябва да бъдат адаптирани, за да може Европа да върви напред, тогава трябва да го направим."

Шолц се изказа за постепенно отпадане на правото на вето и преминаване към решения с мнозинство в общата външна политика, но също и в други области като данъчната политика. "Придържането към принципа на единодушие работи само докато нуждата от действие не е толкова спешна. Но живеем в преломна епоха това вече не е така", подчерта канцлерът. "В случаите, в които понастоящем (в ЕС) е необходимо единодушие, рискът една-единствена страна да възпрепятства взимането на решение нараства с приемането на всяка нова страна членка", обясни той.

Канцлерът иска да промени и начина на работа на Европейската комисия. „Комисия с 30 или 36 комисари би достигнала границите на способността си да функционира“, отбеляза той.

И все пак Шолц е наясно колко важно е равното представителство на всяка отделна държава от ЕС в Комисията. Вместо това може би е време комисарите да започнат да удвояват усилията си в областите на политиката, предположи той.

 

ЕВРОПЕЙСКИ ЩАБ

Под термина "европейски суверенитет" германският правителствен ръководител се обяви и за отказ от икономически и технологични зависимости, както и за възможно най-самостоятелно енергийно снабдяване в ЕС.

Вследствие на войната в Украйна Шолц пледира и за обща отбранителна политика на ЕС. Например, ще трябва да се разработят общи оръжейни системи, на които да се обучават всички войници от държавите членки и които да се поддържат по-добре. По-конкретно Шолц се застъпи за съвместно изградена система за противовъздушна отбрана, която би била "по-рентабилна и ефективна" от самостоятелните национални решения и в същото време би представлявала "придобивка за сигурността на цяла Европа".

В средносрочен план има нужда от "истински щаб на ЕС", а от 2025 г. - от сили за бързо реагиране. Шолц отново потвърди, че Германия иска да бъде "ядрото" на планираното звено с около 5000 войници в началото.

ШЕНГЕН

България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване, заяви  Шолц. Шенген е едно от най-големите постижения на ЕС и ние трябва да го пазим и развиваме. Това между другото означава да запълним останалите пропуски", каза той в Прага.

"Хърватия, Румъния и България покриват всички технически изисквания за пълноправно членство. Аз ще работя за това те да станат пълноправни членки", допълни той.

Още по темата