Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полуоблечената Триумфална арка (ГАЛЕРИЯ)

Мечтата на Кристо ще се сбъдне година и три месеца след смъртта му

13 Септ. 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Четири дни преди официалното откриване Арката започва да добива вида, за който мечтае приживе Кристо.

Христо Явашев-Кристо почина на 1 юни 2020 г., но една от най-големите му мечти се сбъдва тази седмица. Опакованата Триумфална арка ще бъде открита официално на 18 септември, петък, но полуоблечената историческа забележителност вече привлича вниманието на минувачите и медиите в Париж. "Ще бъде като жив обект, който ще се раздвижва от вятъра и ще отразява светлината", коментира приживе идеята си Кристо. Идеята идва на Явашев и Жан-Клод още през 1962 г., докато гледат монумента от прозореца на първия си парижки апартамент на авеню "Фош".

Приживе роденият в България художник бе популярен с арт инсталациите си, трансформирайки в скулптури различни забележителности. Той работеше в сътрудничество със съпругата си Жан-Клод и дори след смъртта й през 2009 година, обявяваше всички проекти като съвместно дело. Техните мащабни начинания бяха времеемки като подготовка и с висока себестойност, въпреки че траеха само между няколко седмици до месец. Двамата живеят в Париж от 1958 до 1964 г., през което време развиват своя творчески стил. И може би затова идеята му за опаковане на Триумфалната арка имаше толкова символично значение за него. В съответствие с желанието на Кристо,  реализацията на проекта бе отложена за септември 2021-ва заради пандемита от коронавируса Художникът обаче не дочака да я види.

3 екипа работят денонощно за опаковането на Арката. 25 000 квадратни метра плат и 3 километра въже са необходими за реализацията. Проектът струва около 14 милиона евро, финансирани единствено от продажбата на произведения на Кристо. 

Строежът на Триумфалната арка започва през 1806 г. по идея на Наполеон, като предназначението й е да пази спомена за победите на неговата армия. През 1921 г. под нея са погребани останки на незнаен войник от Първата световна война, над които днес гори вечен огън.

Арката ще остане опакована две седмици - до 3 октомври.