Медия без
политическа реклама

Кристо и Жан-Клод творят и посмъртно

Идва ред на „Мастаба“, единствената публична творба на двойката, което ще остане за постоянно

03 Февр. 2022
Кристо, подготвителна рисунка/колаж за „Мастаба. проект за Абу Даби“, 2006 г.
Кристо, подготвителна рисунка/колаж за „Мастаба. проект за Абу Даби“, 2006 г.

Въпреки че по-голямата част от проектите на Кристо и Жан-Клод са ефимерни и животът им трае не повече от няколко седмици, фондът, който се грижи за творческото наследство на покойния артистичен тандем, може скоро да реализира единствената им постоянна скулптура - високата 150 метра структура от подредени петролни варели в пустинята край Абу Даби, съобщава списанието за архитектура, дизайн и изкуство Domus.  

През петдесетгодишната си кариера Кристо и Жан-Клод реализираха сюрреалистични пейзажни инсталации, които насърчаваха хората да виждат, чувстват и взаимодействат. Техните site-specific творби обхванаха земното кълбо – от обвитите скали по австралийското крайбрежие до плаващите жълто-оранжеви  кейове в италианското езеро Изео – и събраха всеотдайни, жадни за изкуствата им поклонници, нетърпеливи да се насладят на чудотворните произведения, преди да са изчезнали. 

Въпреки че и Кристо, и Жан-Клод вече ги няма, те оставиха след себе си подробни планове за бъдещи произведения на изкуството, първото от които бе обвивитата със сребристосиня тъкан Триумфалната арка в Париж миналата есен.

Сега идва ред на „Мастаба“, най-голямата скулптура в света и единственото широкомащабно публично произведение на двойката, което ще остане за постоянно. Замислено за първи път след пътуване до Обединените арабски емирства през 1977 г., то включва 410 000 многоцветни стоманени варели, подредени във форма на пресечена пирамида, която отразява ислямската архитектура и представлява гигантски монолит, частично затънал в пясъка.  

Предвид огромния размер (150 м височина, 300 м дължина и 225 м ширина), построяването ще бъде сериозно предизвикателство.  След като проектът получи одобрение от правителството, се очаква изграждането му да отнеме най-малко три години, което означава, че скулптурата ще бъде открита около 2027 г. - пет десетилетия след като е замислена за първи път.

За цялата си кариера Кристо и Жан-Клод са направили две мастаби – една плаваща в лондонското езеро Серпентайн и друга в Института за съвременно изкуство във Филаделфия.  През 2018 г. Кристо обясни пред списание Surface: „Когато подреждате цилиндрични обекти, ъгълът на тяхната [хипотенуза] е 60 градуса. Това е много естествена форма и имах неудържимо желание да направя мастаба [месопотамска фиксирана пейка пред къщата, обикновено направена от камък или пръст] с вълшебните пропорции 2:3:4 – височината на  структура 2, дължината на наклонената под 60 градуса стена - 3 и дължината на основата - 4."

По желание на Кристо  „Мастаба“ ще бъде реализирана  от неговия племенник  Владимир Явашев, работил с артиста повече от 30 години и наскоро обвил Триумфалната арка в Париж. 

След десетилетия на временни творби е чиста поезия, че Кристо и Жан-Клод ще оставят постоянната си следа в света, след като са го напуснали. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата