Quantcast

Медия без
политическа реклама

Още по едно! Лично от Лео ди Каприо

Звездата купи правата за американски римейк на пресния лауреат на "Оскар"

28 Апр. 2021

Датският "Още по едно" е сред най-титулуваните филми през последните месеци. Лентата на Томас Винтерберг увенча успешния си сезон с "Оскар" за най-добър чуждестранен филм, а само ден по-късно дойде новината, че от САЩ са побързали да закупят правата за римейк на тази трагикомична история за четирима приятели, които решават да борят кризата на средната възраст с... алкохол (оригинално, нали?). 

С новата версия ще се заеме не кой да е, а Леонардо ди Каприо. Той ще продуцира римейка чрез своята компания Appian Way, а планира и лично да изиграе главната роля, в която бившият танцьор Мадс Микелсен пасна толкова добре. "Варайъти" пише, че Лео е спечелил наддаване за правата с компанията на Джейк Гиленхал Nine Stories - в партньорство със Studiocanal, The Picture Company и Елизабет Банкс, чиято компания е разчитала на подкрепата на Universal. Американските версии на европейски филмови хитове рядко са толкова добри, като тях, но пък понякога са финансово успешни - а присъствието на Ди Каприо определено е достатъчно да докара публика в киносалоните. 

В "Още по едно" персонажът на Микелсен е част от компания отегчени дребнобуржоазни шведи - гимназиални учители на средна възраст, на които хрумва блестящата идея да прекарат цял училищен срок в (леко) алкохолно опиянение. Режисьорът и сценарист Томас Винтерберг ще остане на борда като изпълнителен продуцент - заедно с копродуцентите на оригинала Сисе Граум Йоргенсен и Каспер Дисинг, но той няма да участва в писането на сценарий или режисурата на римейка. 

Винтерберг посвети филма на своята 19-годишна дъщеря Ида, която е сред най-ревностните привърженици на проекта, но загива в автомобилна катастрофа в началото на снимките. Режисьорът говори за нея и на церемонията по връчването на "Оскарите": "Искахме да направим филм, който празнува живота. В крайна сметка направихме филма за нея, той е нейният паметник".

"Още по едно" се прожектира и у нас като част от програмата на 25-ия "София филм фест", както и в Дома на киното след края на фестивала.

През 2020 г. нямаше много филми, но датският "Още по едно" (по-популярен с английското заглавие  Another Round, отколкото с оригиналното Druk) бе едно от най-добрите неща, които се случиха на киното в тази "нулева" година.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?