Медия без
политическа реклама

Нова версия за отрязаното ухо на Ван Гог

17 Март 2020
 Ван Гог, „Автопортрет с превързано ухо”, 1888 г. фрагмент
Снимка: Уикипедия
Ван Гог, „Автопортрет с превързано ухо”, 1888 г. фрагмент

Винсент ван Гог - почитател на бикоборството, си отрязал ухото, за да имитира тежкото положение на ранен бик на ринга.  Това бил неговият начин да покаже, че е бил „победен“ от Гоген, става явно от документален филм на Би Би Си 4. Уважаваният арткритик Валдемар Янушчак предлага тази нестандартна версия в нова поредица, която се опитва да разкрива мистериите в известни произведения на изкуството. 

Последните улики за трагичното състояние на нидерландския художник, за когото е известно, че е страдал от остра депресия, идват от ново проучване на единият от неговите два автопортрета с превързано ухо, рисувани през 1889 г. Ефектната картина е създадена скоро след като той отрязва ухото си с бръснач. Зад него вляво се вижда горната част на статив, интерпретиран от критика като разпятие. Янушчак казва, че Ван Гог - „гений с комплекс на Христос, сравнявал своите страдания с тези на Исус”. 

Критикът смята предишните обяснения - че художникът е халюцинирал след напиване, или че отчаян от новината, че брат му ще се жени и ще го лиши от емоционална и финансова подкрепа, е искал да привлече вниманието му като се самонарани - за много опростени. За Янушчак, който нарича инцидента „една от най-големите мистерии в историята на изкуството“, повечето отговори се крият в самата картина - и във връзката на Ван Гог с приятеля му Гоген.

Ван Гог се премества от Париж в Арл в южна Франция в началото на 1888 г. Художникът искал да създаде общност от съмишленици, но повечето му колеги от Париж го избягвали - с изключение на съперника му Гоген. Двамата често посещавали местния бардак, но според авторите на филма, французинът имал значително по-голям опит с жените". "Гоген е бил всичко, което Ван Гог не е”, казва Янушчак. 

Ван Гог бил обзет от ревност, когато Гоген нарисувал Мари Жину от „Кафе де ла Гар“, която и той искал да я използва като модел. Но Гоген би му позволил само да я рисува от скиците му. В нощта на на 23 декември 1888 г., след като напуснали кафенето, Ван Гог решил да потърси сметка на Гоген заради арлезианката и между двамата избухнал скандал. „В един момент Ван Гог изтичал в Жълтата къща [където живеел] и си отрязал ухото. Увил го във вестник е го занесъл на една от жените в бардака, на име Рашел. Тя изпаднала в несвяст.” Янушчак твърди, че точно Рашел е изобразена във фона на автопортрета като гейша в японска гравюра. 

През следващите 9 месеца, от януари до края на септември 1889 г.,  Ван Гог рисува себе си 6 пъти - на първите две картини от януари се вижда превръзката на ухото му, в останалите показва дясната страна на лицето си. До смъртта си на 29 юли 1890 г. не прави повече автопортрети. 

 

Още по темата