Медия без
политическа реклама

Откраднат Ван Гог бе върнат в чанта на ИКЕА

Макар и леко повредена, творбата е показана за пръв път в Грьонинген

08 Февр. 2024
След близо 4 години в неизвестност ранният Ван Гог бе показан за пръв път пред холандски медии.
EПА/БГНЕС
След близо 4 години в неизвестност ранният Ван Гог бе показан за пръв път пред холандски медии.

Ценна картина на Винсент ван Гог, открадната и предадена на нидерландски изкуствовед в чанта на ИКЕА, беше показана в сряда за първи път след връщането й, което предизвика голям интерес.

"Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г." (известна и просто като "Пролетна градина"), оценявана между 3 и 6 милион евро, беше представена пред медиите в музей в Ротердам, като щетите от кражбата все още бяха видими. В долната част на платното се вижда дълбока бяла драскотина.

"Бих нарекъл тази драскотина тежка, защото преминава през всички слоеве - лак, слоеве боя, а след това и в основния слой, който е бял", каза реставраторът на картината Марян де Висер. "Под него се намира оригиналното платно, което също е малко повредено", каза де Висер пред АФП и добави, че повредата вероятно е причинена от удар с твърд предмет.

Де Висер заяви, че провежда задълбочено разследване на картината, като проучва използваните материали, предишните реставрации, начина на монтиране. "Без да знаеш, не можеш да направиш нищо, не можеш да направиш предложение за нейната защита", каза тя. Експертката вече е отстранила замърсяванията от картината и е започнала да сваля част от лака - подготвителни стъпки за същинската реставрация.

"Не е в идеално състояние, но може да бъде реставрирана", каза и директорът на музея в Грьонинген Андреас Блум. Три години и половина картината е съхранявана в неподходящи условия. В торбата на ИКЕА също е било горещо. 

Представянето вчера беше само за медиите, но публиката ще може да види картината от 29 март в музея в Грьонинген, в северната част на Нидерландия. 

"Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г." бе открадната по време на дързък среднощен обир на 30 март 2020 г. - по време на локдауна за Ковид-19, от музея "Сингер Ларен" край Амстердам, където е била временно дадена назаем от Грьонинген. Видеозапис, публикуван от полицията, показва как крадецът разбива стъклената врата посред нощ, преди да избяга с картината, прибрана под дясната му ръка.

Местонахождението на картината е неизвестно в продължение на три години и половина, преди да се появи сензационно в притежание на изкуствовед, известен в прозвището "Индиана Джоунс на света на изкуството", през септември м.г. Мъжът, чиято самоличност не се разкрива от съображения за сигурност, връща картината на Артур Бранд в синя чанта от ИКЕА, покрита с фолио с балончета и натъпкана в калъф за възглавница. Бранд е известен арт детектив, специализиран в разследването на случаи с откраднати произведения на изкуството. След като преговарят известно време, той убеждава мъжа, който според него няма нищо общо с кражбата, да върне произведението на изкуството. Видеоклип, предоставен от Бранд, показва как той разопакова картината в хола си, изумен от откритието. "Потвърждението, че това е откраднатият Ван Гог, беше един от най-великите моменти в живота ми. Не можех да повярвам", каза той пред АФП. 

Картината е от сравнително ранен период от кариерата на Ван Гог, преди плодовитият художник да се заеме с характерните си постимпресионистични картини като "Слънчогреди" и поразителните си автопортрети. "Така е рисувал младият Ван Гог, преди да отиде в художествената академия в Антверпен", казва Марян Де Висер. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата