Медия без
политическа реклама

Осъдиха крадеца, похитил платна на Ван Гог и Франс Халс

27 Септ. 2021
Уикипедия
„Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта“ и „Двама смеещи се младежи с халба бира“ все още се издирват.

Крадецът, арестуван преди пет месеца във връзка с две нашумели кражби от арт музеи, извършени през 2020 г., вече е осъден. Нидерландската полиция задържа 58-годишен мъж,чието име не се съобщава, в дома му в Баарн, малък град в провинцията близо до Утрехт, по  подозрение, че миналата година е откраднал високо оценени произведения на Винсент ван Гог и Франс Халс. 

В решението си от петък нидерландския съд го му даде на 8 години затвор и постанови, че мъжът трябва и да плати почти 9 млн. евро на собствениците на картината на Халс. Но и двете картини все още са в неизвестност.

Ранният пейзаж на Ван Гог „Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта“ (1884 г.) и „Двама смеещи се младежи с халба бира“ (ок. 1626–27) на Франс Халс, бяха  откраднати съответно от музея „Сингер Ларен“ и музея „Хофье ван Аерден“ в Леердам, и двата в Холандия.  Платното на Ван Гог изчезна  през март 2020 г., точно след като в страната започна затвори музеите заради коронавируса. Охранителните камери са заснели как крадецът прониква в музея с помощта на чук.

Творбата  на Халс, която вече е била обект на две предишни кражби (през 1988 и 2011 г.), бе похитена за трети път през август същата година. 

„В продължение на месеци разследвахме интензивно двата  обира“, се казва в изявление на нидерландската  полиция. „Това доведе до ареста на 58-годишен заподозрян от Баарн — обяви полицията през април.

Музеят в Грьонинген, чиято собственост е пейзажът на Ван Гог, не е съобщил цена, а от съдебните документи личи, че картината на Халс е застрахована за 17,7 милиона долара. Според заглавие в  „Ню Йорк Таймс“ цената на двете откраднати платна е 24 млн. долара.  

Полицията съобщи, че издирването на картините продължава. 

„Тези картини са част от националното културно наследство“, се казва в присъдата.  „Те са част от нашето минало и са от голямо значение за да могат настоящите и бъдещите поколения, да научат за това минало”. В присъдата е уточнено също, че мъжът е участвал в предишна кражба в Гауда. „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че вече 59-годишният крадец преди това е отмъкнал позлатен съд от XVII век от музей в този холандски град през 2015 г.

Наричайки крадеца „непоправим и пресметлив престъпник“, съдът заяви, че предишната му присъда „очевидно не му е попречила отново. да извърши кражба на произведения на изкуството, което поражда страх от повторение в бъдеще“. Мъжът отрече да е участвал или да знае нещо за кражбите през 2020 г.