Quantcast
Екоактивисти атакуваха и диригентския пулт на концерт в Хамбург | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Екоактивисти атакуваха и диригентския пулт на концерт в Хамбург

Няма да има кой да се наслаждава на Бетовен, когато градът бъде залят от вода, алармират те
219
 Туитър
Екоактивисти се залепиха към диригенстския пулт в залата на Филхармонията "Елба" в Хамбург.

Екоактивисти намериха нов начин да заявят протеста си срещу климатичните промени чрез атака на културни събития. След множеството посегателства върху живописни творби от последните седмици в различни световни галерии, сега двама представители на движението Last Generation („Последно поколение“) – мъж и жена, се залепиха за диригентския пулт непосредствено преди концерт на Саксонския държавен оркестър във филхармонията „Елба“ в Хамбург, съобщи DPA.

Във видео, публикувано от движението в Туитър, се вижда как двамата, облечени с предпазни жилетки, скандират и говорят пред публиката. Активистите призоваха за съпротива срещу нерешителната според тях политика на правителството в областта на климата.

Говорител на полицията е уточнил пред информационната агенция, че активистите са се прикрепили със суперлепило към диригентския подиум в голямата зала малко след 20.00 ч. снощи, минути преди да започне концерта. След кратко време те са били отделени оттам и отведени в ареста.

„Така както има само един Концерт за цигулка от Бетовен, ние имаме само тази единствена планета, чиито предели до такава степен не зачитаме, че свързаните с климата бедствия стават все по-чести и смъртоносни“, заявява активистката във видеото. И още: „Няма да има повече филхармония „Елба“, когато Хамбург е под вода“…

Залата на Филхармонията на Елба се намира на пристанището в Хамбург. В залата трябвало да се свири Концерт за цигулка в ре мажор на Бетовен със солист известната цигуларка Юлия Фишер.

В последните седмици имаше няколко акции, свързани с изкуството. В средата на ноември картината на Густав Климт „Смърт и живот“, която е защитена със стъкло и се намира във виенския музей „Леополд“, беше залята с масло. Един от активистите залепи ръката си за защитното стъкло. Преди това доматена супа беше хвърлена върху прочутата творба „Слънчогледи“ на нидерландския художник Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон. Тази работа също беше защитена от стъкло. Действията на "Последно поколение" са спорни според приемането им от германското общество. Според проучване на Spiegel мнозинството отхвърлят методи на протест като блокирането на трафика и увреждането на изкуство.

 

Още

Цигулката на Джошуа Бел ще звучи отново в зала „България“ през март

05.12.2022

122
Лили Иванова: Не съжалявам, че останах в България

05.12.2022

750
Идва синът на откривателя на „Мистерията на българските гласове“

25.11.2022

535