Медия без
политическа реклама

На 90 Клинт Истууд отново застава пред и зад камерата

04 Окт. 2020
Клинт и дъщеря му Алисън Истууд в "Мулето" от 2018 г. - последното засега превъплъщение на ветерана като актьор.
снимка: Александра филмс
Клинт и дъщеря му Алисън Истууд в "Мулето" от 2018 г. - последното засега превъплъщение на ветерана като актьор.

На 90 години Клинт Истууд е жива икона на Холивуд. Най-възрастният действащ режисьор в САЩ, той има толкова дълга и внушителна кариера, че е трудно да откриеш нещо липсващо в нея - триумфи, провали, уестърни, драми, пропаганда, романтика... Някога мъжественият образ от "доларовата" трилогия на Серджо Леоне и "Мръсният Хари" вече над 40 години успешно съчетава актьорската игра с режисура.

Сред филмите, в които е едновременно пред и зад камерата, най-ярко блести неоуестърнът "Непростимо" (1992), но напоследък ветеранът предпочита да е зад камерата - за последните 12 години се е "показвал" само веднъж, преди 2 г. в "Трафикантът". Веднага след това засне друг сюжет по действителни събития - "Ричард Джуъл", оставайки извън кадър, а преди ден специализираното издание "Deadline Hollywood" съобщи, че достолепният юбилей (навърши го на 31 май т.г.) и сложните обстоятелства около пандемията и отражението й върху киноиндустрията не са накарали Истууд да се кротне.

Той вече работи върху нов проект със заглавие "Плачи, мачо" (Cry Macho), в който освен режисьор ще бъде копродуцент, както и едно от главните действащи лица. Сценарият е дело на Н. Ричард Наш, написал романа със същото име през 70-те години, в съавторство с Ник Шенк, работил с Клинт по "Гран Торино" и "Мулето".

"Плачи, мачо" разказва за завръщаща се звезда на родеото. Мъжът приема поръчка от бивш свой шеф да отиде в Мексико и да отвлече сина му и да го заведе при него в Тексас. Според холивудски медии Арнолд Шварценегер е изразил желание този филм на бъде завръщането му на големия екран след края на мандата като губернатор на Калифорния през 2011 г., но тогава проектът с режисьор Брад Фурман е анулиран. Истууд го поема десетилетие по-късно, за участие на Шварценегер засега не се съобщава.

Още по темата