Медия без
политическа реклама

Министърът на културата на Мексико аплодира Найден Тодоров в Гуадалахара

Българският диригент е получил покана за нова изява с Филхармонията на щата Халиско

21 Февр. 2024
Българският маестро дирижира два концерта с Филхармонията на щата Халиско.
Софийска филхармония
Българският маестро дирижира два концерта с Филхармонията на щата Халиско.

Маестро Найден Тодоров е дирижирал с голям успех два концерта в Гуадалахара, Мексико, съобщават от Софийската филхармония. Гуадалахара е вторият по население град в страната и столица на централнозападния щат Халиско. Наричат го Перлата на запада и Град на розите, а също и е полулярен като родното място на текилата.

Под палката на известния български диригент оркестърът на Filarmónica de Jalisco е представил програма с творби от Феликс Менделсон, Габриел Форе и Веселин Стоянов. 

„Празнична увертюра“ на българския класик впечатли както музикантите, така и публиката, която аплодира на крака изпълнението на оркестъра, воден от маестро Тодоров, разказват от Софийската филхармония. Сред публиката е била и Лурдес Ариадна Гонсалес Перес – министър на културата, с която директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров е имал среща след концерта. Двамата са обсъдили проблемите и бъдещето на класическата музика, културните политики на двете страни и възможностите за партньорство. Перес е изказала своя възторг от концерта, а маестро Тодоров е получил предложения за следваща изява с оркестъра. 

Следващият концерт, който маестро Найден Тодоров ще дирижира, а в София на 21 март със солист световноизвестната пианистка Елена Башкирова. Програмата включва Концерт за пиано №4 и Симфония №4 на Бетовен. Тя ще бъде представена и на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе на 23 март. Със същата програма, на 24 март, Софийската филхармония, Елена Башкирова и маестро Тодоров ще гостуват в емблематичната зала „Атенеум“ в Букурещ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата