Quantcast

Медия без
политическа реклама

Микеле Плачидо идва да представи у нас филма си за Караваджо

Премиерата ще е на "Киномания" през ноември

28 Окт. 2022
Киномания
Микеле Плачидо със звездите на филма си на червения килим в Рим.

Прочутият италиански актьор и режисьор Микеле Плачидо пристига у нас през ноември, за да представи лично новия си филм на "Киномания". "Сянката на Караваджо" ще бъде показан в зала 1 на НДК на 19 ноември, дни след световната си премиера. Филмът бе прожектиран за пръв път извън конкурсната програма на кинофестивала в Рим и бе приет топло от публиката и критиците.

За гала прожекцията в София ще дойде неговият режисьор, съсценарист и изпълнител на една от главните роли - Микеле Плачидо, познат у нас най-вече с образа си на Корадо Катани в сериала "Октопод". Италианската звезда за последно посети България преди точно двайсет години - за снимките на сериала "Сорая". 76-годишният Плачидо се е снимал в повече от 130 филма и сериали, като изигра малка роля и в българския "Живи легенди" на Ники Илиев. "Сянката на Караваджо" е 14-ият му филм като режисьор.

Прожекцията ще бъде предшествена от среща на публиката с Плачидо. 

Действието в "Сянката на Караваджо" се развива през 1600 г. в Италия, където художникът се бунтува срещу догмите на църквата,  налагащи как точно да бъдат изобразявани религиозните сюжети. След като научава, че Караваджо използва проститутки, крадци и скитници като модели за своите картини, Папата разпорежда на свой агент, известен като Сянката, да разследва твореца, за да разбере дали заслужава помилване за убийството на свой съперник в любовта. Именно през погледа на агента (в ролята е Луи Гарел) е описана личността на живописеца.

"В основата е реалната съдба на великия художник, чийто живот е белязан с множество черни петна. И до днес не знаем как и къде е умрял. Има сведения за последните дни от живота му – той е получил помилване от папата, защото е бил обвинен в убийство и осъден на смърт, заради което бяга от Рим. Заедно с Караваджо изчезват и картините, донесени от него в столицата като благодарност за помилването. Няма данни какво се е случило с тялото му. Има предположения и ние излизаме със собствена версия", разказва Плачидо.

В ролята на Караваджо е актьорът Рикардо Скамарчо. Във филма участват също френските звезди Изабел Юпер и Луи Гарел, както и самият Плачидо. В продукцията има и българска следа. Мони Овадия играе известния италиански свещеник Филипо Нери. Овадия е роден в Пловдив, но почти веднага с родителите си се мести в Милано.

"Киномания" започва на 17 ноември и ще продължи до 4 декември, като пред това време ще бъдат показани някои от най-добрите филми през последната година, както и редица златни класики на киното. След най-атрактивните предложения са носителят на "Златна палма" от Кан "Идиотският триъгълник", новите филми на Мартин Макдона - "Баншите от Инишерин", и на Стивън Спилбърг - "Семейство Фейбълман", сочени сред фаворитите за предстоящите номинации "Оскар". В програмата е още премиерата на българския "Майка" на Зорница София, както и вечни филми на Луис Бунюел, Франсоа Трюфо, Джон Касаветис, Жан-Люк Годар, Пиерпаоло Пазолини.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?