Quantcast
Михалков обяви "Оскарите" за морално безумие | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Михалков обяви "Оскарите" за морално безумие

2 371
Никита Михалков в студиото на „Бесогон“.

Руският режисьор Никита Михалков нарече новите правила за наградите „Оскар“ „морално безумие“ и „огледална дискриминация“, съобщава РИА Новости.

Преди това Американската филмова академия представи списък с условия, на които от 2024 г.  ще трябва да отговорят филмите, за да могат да участват в категорията за най-добър филм.  Според новите стандарти поне един от актьорите в главни или значими поддържащи роли, трябва да е от слабо представена расова или етническа група.

Друго желателно условие е поне 30% от поддържащите  роли да се играят от представители на расови или етнически групи, жени или хора с увреждания, и/или ЛГБТ хора. Създателите на филма могат да им посветят и основна сюжетна линия, според уебсайта на академията, цитиран от РИА Новости.

„Това е някакакъм морален бяс, който е обхванал света. Вероятно не би трябвало да казвам това, защото и аз имам "Оскар", и бях много щастлив, когато го получих, но като разбирам, че за да мога условно казано, да претендирам за "Оскар", трябва да съблюдавам такива правила ... Съветската цензура беше просто детска игра“, каза Михалков.

„Това е лудост, тя е организирана, построена е по принцип на дехуманизацията, оправдаваща насилието и разрушаването на държавните структури ... За мен това е напълно недопустимо ... Това е огледална дискриминация, бесовщина, казано по руски", подчерта Михалков, който през последните години води сериозна борба с бесовете в своето тв предаване „Бесогон“.

Филмът на Михалков "Изпепелени от слънцето" спечели наградата Академията през 1995. От няколко години той няма нов филм, преди това последните му опити не бяха посрещнати добре от публиката и критиците.  Пред  2014 г. някога големият кинорежисьор се премести на малкия екран - в телевизията и по интернет той води собственото си пропагандистко предаване „Бесогон ТВ“. В него Михалков „разобличава“ Запада и разпространява конспиративни теории и фалшиви новини за коронавируса, 5G технологията, ваксините и Бил Гейтс. 

По-рано партията „Комунистите на Русия" поиска от руските телевизионни канали  и други средства за масова информация да игнорират церемонията по раздаването на наградите "Оскар" „на фона на агресивните действия на САЩ по отношении на Русия“, съобщи зам.-председателят на ЦК на партията Сергей Малинкович.

Новите носители на наградите на Академията ще станат ясни на 25 април. Организаторите обявиха, че церемонията ще се предава директно в повече от 225 страни по света.

Още

Китай се опитва да скрие победата на Клои Жао

27.04.2021

709
И Кончаловски не иска да е колега на Навални

08.04.2021

1674
Никита Михалков: Неудобно ми е да съм колега на Навални

16.03.2021

5707