Quantcast

Медия без
политическа реклама

Майкъл Джексън имал 19 фалшиви лични карти

Кралят на попа използвал подправени документи, за да се снабдява с наркотични лекарства

30 Авг. 2022
Jean-Marc Giboux/Liaison

Майкъл Джексън подправял документи, за да си набавя медицински препарати, предизвикващи наркотична зависимост. Това разкрива новият документален филм „TMZ разследва: Кой всъщност уби Майкъл Джексън“, откъси от който цитира New York Post.

Кралят на попа, който вчера щеше да навърши 64 години, използвал 19 фалшиви лични карти – с тези документи той се обръщал към различни лекари, които му давали рецепти за медикаментите. „Майкъл до голяма степен е отговорен за собствената си кончина, но медицинската общност, без съмнение, му е оказала голяма помощ“, коментира пластичният хирург на певеца Хари Гласман.

Въпреки че за смъртта на Джако бе обвинен друг доктор - Конрад Мъри, който редовно му предписвал пропофол, артистът през целия си живот е имал проблеми с различни препарати. Във филма се изтъква, че и много други медици са угаждали на хипохондрията му. Детективът от полицията в Лос Анджелис Орландо Мартинес смята, че именно лесният достъп до различни вещества е станал причина за смъртта на попзвездата. „Обстоятелствата са водели до смъртта му в продължение на години. Всички тези медицински специалисти са позволили на Майкъл да диктува собствените си условия, да получава лекарствата, които иска, когато ги иска, където ги иска. Всички те са причина той да е мъртъв днес“, казва Мартинес.

Освен пропофола, който ползвал като сънотворно, особено когато се подготвял за турне, музикантът често прибягвал и до силния наркотичен аналгетик меперидин. Докторите понякога дори му позволявали да си инжектира пропофола сам, въпреки че това е медикамент, който не бива да се съхранява извън болнични заведения. Злоупотребата с подобни препарати довела до ярко изразени признаци на параноя, тревожност и обсесивно поведение. Това забелязва режисьорът Кени Оргета през 2009-а по време на репетициите с певеца за турнето му This Is It. В мейл той алармира, че най-доброто, което може да се направи за Джако, е да бъде повикан психиатър, който да диагностицира състоянието му.

Всичко започва през 1984 г., когато певецът получава изгаряния на скалпа от пиротехническите ефекти, докато снима реклама на Pepsi, и лекарите му дават силни болкоуспокояващи, за да се възстанови. По думите на самия Джексън, през следващите години опиатите превземат живота му. „Станах все по-зависим от болкоуспокояващите, за да изкарам дните от турнето“, казва суперзвездата в архивен аудиозапис, обяснявайки защо е отменил последната част от световната си обиколка Dangerous през 1993 г. „Минавам през ада по време на турнета“, признава той.

Нещата се влошават още повече, когато Майкъл се сприятелява с известния холивудски дерматолог Арнолд Клайн. Той призна, че е давал на певеца опиоида демерол заедно с други вещества. Изпълнителният продуцент на TMZ Харви Левин, на когото Клайн се изповядва в интервю през 2009 г., разкрива, че за Джако е било „рутинно“ да се друса с демерол в клиниката на Клайн „часове наред“. Поп-кралят даже споменава веществото в песента си от 1997 г. Morphine.

Деби Роу – бившата втора съпруга на Майкъл Джексън и медицинска сестра, която години наред е работила като асистент на Клайн, разказва, че докторът бил известен с това, че е готов да върши неетични неща, за да ухажва холивудския елит. Твърди се, че дерматологът е предоставял подправени документи за певеца. Джексън си създал 19 фалшиви самоличности, за да си набавя различни лекарства, а Клайн водел специална книга, в която отбелязвал кои рецепти отиват към всяка от тези самоличности.

Майкъл Джексън почина пред юни 2009 г. 50-годишният изпълнител на Thriller бе намерен бездиханен в дома си, след като бе получил сърдечен арест, причинен от медикамента пропофол. Личният лекар на певеца д-р Конрад Мъри пое цялата вина и през ноември 2011 г. бе осъден за непредумишлено убийство на 4 години лишаване от свобода. От тях  той излежа по-малко от 2, но понесе тежестта на обществената омраза заради смъртта на любимеца на милиони фенове по света. Мъри, който е казвал, че е бил много загрижен за Джексън, твърди, че нищо от информацията за подправените документи и снабдяването от други колеги не е било споделяно с него. По думите му, Майкъл се държал така, сякаш той е единственият му лекар. „Майкъл Джексън беше наркозависим и майстор в манипулацията, защото и аз самият бях манипулиран от него“, заключава Мъри.

Световната премиера на документалния филм „TMZ разследва: Кой всъщност уби Майкъл Джексън“ ще бъде във вторник, 6 септември, по телевизия Fox.

Ключови думи:

Майкъл Джексън

Още по темата