Медия без
политическа реклама

Марин Бодаков е удостоен посмъртно с награда "Христо Г. Данов"

15 Юни 2022
Съпругата на Бодаков - издателката и преводачка Зорница Христова, прие наградата от негово име.
Община Пловдив
Съпругата на Бодаков - издателката и преводачка Зорница Христова, прие наградата от негово име.

Поетът и литературен критик Марин Бодаков получи посмъртно Голямата награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос в националната книжовна клутура. Отличието беше връчено на съпругата му Зорница Христова от Юрий Вълковски – заместник-министър на културата и председател на журито. 

Бодаков почина внезапно на 50-годишна възраст миналия септември. Автор на осем стихосбирки и редактор на десетки книги с поезия и проза, той ще остане в паметта и със своите литературни прегледи и интервюта на страниците на вестник "Култура" (по-късно "К") в продължение на почти 20 години. Доцент в катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ на Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ "Св. Климент Охридски", Бодаков бе обичан от студентите си. 

Носителите на литературните награди за 2022 г. бяха обявени на тържествена церемония в двора на къщата–музей „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив. Лауреатите бяха определени в два кръга, като на първото си заседание, журито определи номинациите в осемте раздела, а във второто заседание преди церемонията бе решено кои са тазгодишните победители в конкурса.

Музикален домакин на събитието, което се организира от Министерство на културата и Община Пловдив от 1999 година, бе маестро Мичо Димитров – цигулар и концертмайстор на Държавна опера - Пловдив, със свои изпълнения участваха и талантливи възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков", също цигулари. 

А ето и носителите на приза в осемте категории:

Българско издателство - „Хермес"

Автор на българска художествена литература - Христо Добротинов, „Светулките ще ти покажат пътя" („Хермес")

Преводач на художествена литература - Васил Самоковлиев, за превод на „Сватби в къщата" от Бохумил Храбал („Колибри")

Автор в областта на хуманитаристиката - Иван Маразов, „Златната утопия" („Захари Стоянов")

Автор на издание за деца - Мая Дългъчева, „Какво е да си майка" („Жанет 45")

Художник или дизайн и оформление на книга - Ясен Гюзелев за „Орфей и Евридика" от Иван Б. Генов (издателство „Колибри")

Представяне на българската книга - Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий" за Клуб „Писмена"

Библиотечно дело - Регионална библиотека „Любен Каравелов" – Русе.

 

ОЩЕ НАГРАДИ

Вчера беше връчен и призът "Орфеев венец" за постиженияр в съвременната поезия - както всяка година  всяка година в рамките на фестивала "Пловдив чете". На церемония в Античния театър го получи поетесата Аксиния Михайлова. "Тук с мен на Античния театър са всички забележителни поети - носители на "Орфеев венец". Те са камъните по трибуните, колоните. Те са амфитеатърът на българската поезия. Вълнувам се, че и аз съм едно малко блокче в този амфитеатър. Венецът обикновено е окичвал главите на мъже, но "Орфеев венец" прави това чудо да е и на женска глава. Тази награда не е за мен, тя е за моите книги", каза Аксиния Михайлова.

Другата престижна награда - "Златна четка" за най-добро художествено оформление на книга, получи Милена Вълнарова. 

ХХ издание на "Пловдив чете" продължава до 19 юни с наситена програма от литературни срещи с писатели, преводачи, четения, премиери на книги, дискусии, изложби, концерти. Пловдивската "Алея на книгата" е разположена на площад "Централен" с участието на 44 издателства. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата