Медия без
политическа реклама

Леонардо чупи рекорди

Миниатюрна рисунка на Да Винчи се продаде снощи за $12.2 млн., открита е и друга, с още по-висока оценка

09 Юли 2021
„Свети Себастиян“ и „Глава на мечка“
Tajan/Christie's
„Свети Себастиян“ и „Глава на мечка“

Миниатюрна рисунка на меча глава от Леонардо да Винчи бе продадена снощи за 12,2 милиона долара (8,9 милиона британски лири) на търг на „Кристис“ в Лондон. Въпреки че сумата е малко по-ниска от предварителната оценка, тя е най-високата, плащана досега за рисунка на художника, съобщиха снощи от аукционната къща.

„Рисунката е изящно свидетелство за ненадминатото умение на Леонардо да Винчи като художник“, се казва в съобщението. „Глава на мечка“ е една от осемте рисунки на художника, останали в частни ръце. Експертите още спорят относно датирането, но са единодушни относно значението на рисунката, направена със сребърен молив  върху бледа розово-бежова хартия с размери 7 Х 7 см. 

Историята на собствеността върху произведението може да бъде проследена до ХVIII век, когато тя е в колекцията на сър Томас Лорънс, президент на Кралската академия на изкуствата.  През 1860 г. Лорънс я продава на „Кристис“ и  от 30-те години на миналия век рисунката участва редовно в ретроспективните изложби на Да Винчи. 

Досега най-високата сума за рисунка на Леонардо, продадена на търг, бе за „Кон и конник“, платена през 2001 г. в аукцион на „Кристис“ —  $11,1 млн. Снощи това постижения беше надминато. А само ден по-рано излезе новина за новия претендент за най-скъпа рисунка — и тя отново е на Леонардо.

Рисунката с перо и туш, лежала десетилетия неразпозната в кутия, се оказа на Леонардо да Винчи. Сега тя е в центъра на битката между собственика и френското министерство на културата, започнала в съда в Париж в сряда, съобщи RFI. Съдът ще реши дали рисунката на Свети Себастиан, привързан към дърво, може да напусне Франция и евентуално да попадне в чуждестранен купувач.

Собственикът - 80-годишен пенсиониран лекар, който предпочита да бъде споменаван само като Жан Б., е получил рисунката заедно с още няколко гравюри като подарък от баща си за това, че е издържал изпитите си в медицинското училище през 1959 г. По това време той се интересувал много повече от рокендрол, отколкото от изкуство. Младият лекар прибрал кутията с рисунките в шкаф и моментално е забравил за тях - за повече от половин век.

Докато през 2016 г. случайно преоткрива кутията с рисунките и решава да ги даде за оценка в аукционната къща Tajan. Ръководителят на отдела за стари майстори Тади Прате бързо идентифицира ръката на майстор и без да посочва име, оценява малката рисунка на светеца-мъченик на между 20 000 и 30 000 евро (17 000 - 25 000 долара). Ако тогава Жан Б. е решил, че е извадил голям късмет, той просто не е имал представа какво предстои.

Друг експерт, Патрик де Байзер, заключава, че двустранната рисунка (другата страна е изписана с научни изследвания за светлината на свещите) е не на кой да е, а на Леонардо — становище, подкрепено от трети специалист, Кармен Бамбах от музея Метрополитън в Ню Йорк.

„Приписването на рисунката „Свети Себастиан“ на Леонардо е абсолютно твърдо“, казва тя пред „Ню Йорк Таймс“, отбелязвайки, че художникът има и други рисунки (общо са известни 8) на светеца. Прогнозната стойност на произведението рязко нараства до между 8 и 12 милиона евро.

Но нов Леонардо не се появява всеки ден - и скоро се намесва френското правителство, определяйки рисунката като „национално съкровище“ и давайки си 30 месеца, за да я придобие от името на Лувъра в Париж, дом на Мона Лиза. Последвала и оферта от държавата - 10 милиона евро. Но с нова експертиза, оценяваща произведението на 15 млн. евро ($17.75 млн.) Жан Б. отказва и незабавно кандидатства за разрешение за износ, за да може да продаде рисунката на чуждестранен купувач. Министерството на културата не позволява, с аргумента, че рисунката може да е била открадната. Така се стига до съда.

Адвокатът на Жан Б. Оливие Баратели определи държавното отношение към новооткрития Леонардо като "катастрофално". „Министерство на културата, достойно за името си, би гарантирало, че френската държава ще придобие такава рисунка“, аргументира се той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата