Медия без
политическа реклама

Последният женски портрет на Климт бе продаден за баснословна сума

Картината „Дама с ветрило“ беше придобита за $ 108,4 млн., но за „Портрет на Адел Блох-Бауер“ преди 17 години са били платени $ 27 млн. повече

30 Юни 2023
"Дама с ветрило" е последният женски портрет, сътворен от Густав Климт малко преди смъртта му.
Sotheby`s
"Дама с ветрило" е последният женски портрет, сътворен от Густав Климт малко преди смъртта му.

Последният портрет, нарисуван от австрийския художник Густав Климт (1862-1918) малко преди смъртта му, бе продаден на търг в Лондон за 85,3 млн. британски лири (108,4 млн. долара), съобщиха агенциите PA и DPA. От аукционна къща Sotheby`s, осъществила сделката, са заявили, че сумата, за която е придобита картината "Дама с ветрило" (Dame mit Fächer), е нов рекорд за Климт, а тя самата е най-ценното произведение на изкуството, продадено на търг в Европа.

Хелена Нюман, аукционен посредник и председател на Sotheby`s – Европа, коментира, че творбата е абсолютно доказателство за художествения гений на Климт и завладява въображението на всеки, който я види.

От аукционната къща уточняват, че след десетминутно наддаване между четирима почитатели на изобразителното изкуство произведението е отишло при колекционер от Хонконг.

Австрийският художник Климт – основател на школата в живописта, наречена „Виенски сецесион“, е известен най-вече с картината си "Целувката" (Der Kuss), която отдавна е част и от поп-културата и краси всевъзможни предмети и аксесоари. Климт започва работа по "Дама с ветрило" през 1917 г. По това време той е сред най-известните портретисти в Европа и получава поръчки на цени, далеч надвишаващи тези на колегите му. Художникът обаче умира внезапно през 1918 г. от инсулт едва на 55-годишна възраст.

Малко след смъртта на автора картината става собственост на виенския индустриалец Ервин Бьолер, близък приятел и покровител както на Климт, така и на колегата му Егон Шиле. За последен път тя е продадена от Sotheby`s в Ню Йорк през 1994 г. за 7,8 млн. британски лири – рекорд за произведение на Климт по онова време. Миналата година творбата му "Брезова гора" беше продадена от Christie`s за 81,6 млн. британски лири.

Абсолютен рекорд в света на изкуството в това отношение държи „Cпacитeлят нa cвeтa" (Ѕаlvаdоr Мundі), продадена на саудитски принц за 450 млн. долара, макар доста изследователи да са убедени, че тя дори не е дело на Леонардо да Винчи, за каквото е представена, а на ученика му Бернардино Луини. Oĸcфopдcĸият иcтopиĸ и изĸycтвoвeд, cпeциaлиcт пo твopчecтвoтo нa Лeoнapдo, Maтю Лaндpyc твърди, че Дa Bинчи вce пaĸ e paбoтил нaд ĸapтинaтa, нo нa нeгoвaтa чeтĸa ce пaдaт мeждy 5 и 20% oт шeдьoвъpa, а работите на Луини по принцип ce пpoдaвaт зa пo-мaлĸo oт 1 милиoн дoлapa…

Тhе Guаrdіаn припoмня, чe няĸoлĸo eĸcпepти ca пoтвъpдили aвтopcтвoтo нa Лeoнapдo дa Bинчи, нo има и cпeциaлиcти, които са скептични пo въпpoca. Πpeз 1900 г., ĸoгaтo cъp Чapлз Poбинcън пpидoбивa "Cпacитeлят нa cвeтa", ĸapтинaтa e oтнacянa ĸъм paбoтитe нa Лyини.

Картината „Кога ще се омъжиш?“, нарисувана от Пол Гоген през 1892 г., е купена за 300 млн. долара в началото на 2015-а. В продължение на 50 години преди това тя е била изложена в Музея на изобразителното изкуство в Базел. На платното са изобразени две африкански жени, седнали на земята и говорещи си за младостта. На заден план се открояват жълта изсъхнала трева и сини планини.

„Картоиграчи“ на Пол Сезан е продадена за 250 млн. долара през 2011 г. На картината се виждат двама мъже от Северна Америка, които  играят карти в бар на стара дървена маса и замислено пушат лули.

„Сънят“ (Le Rеve) на Пабло Пикасо изобразява една от неговите любовници – Мария-Тереза Уолтърс: седнала спяща жена, но в абстрактна поза, форми и багри, с разполовено лице. Цветовете са типични за XX век – яркочервено, бяло, жълто, зелено. Ценната картина е продадена на щатския милиардер Стивън Коен за приблизително 155 млн. долара през 2013 г. Сега цената й се е покачила поне с 2 милиона…

Картината „№ 5, 1948 на Джаксън Полъкабстракция, състояща се от дебели и тънки криволичещи линии в различни цветове – най-вече жълти и кафеникави, е изтъргувана за 140 млн. долара през 2006 г. Цената й днес е 164,4 млн. долара, твърдят експерти.

„Жена III“, нарисувана от Вилем де Кунинг – абстрактна концепция с човешки образ в бледи тонове като сиво, жълто и бежово, е продадена през същата 2006-а на цена от 137,5 млн. долара, а сега би струвала над 161,5 млн.

„Портрет на Адел Блох-Бауер“ на Густав Климт също е сред най-скъпите картини в света. Авторът преставя на зрителите чернокоса дама, носеща дълга и скъпа рокля, сливаща се с фона. Преобладаващите в тоалета цветове са златисто и жълто, а очертанията й, типично за майстора на виенския сецесион, се бележат от множество ромбчета – лилави, бели и черни. Лицето на жената е изключително рeалистично, сякаш е снимка, а всичко останало – импресионистично. Адел е била любовница на художника, а портретът бил поръчан от…съпруга й с коварния план двамата прелюбодейци да си омръзнат и да се намразят в процеса на създаването на творбата. Както и станало след почти 4-годишно позиране… Новият собственик е платил за нея 135 млн. долара през 2006 г., което опровергава твърденията на дилърите на изкуство отпреди два дни, че „Дама с ветрило“ е рекордьорката при Климт. А днес портретът на Адел Блох-Бауер би струвал дори 158 милиона, изчисляват те.

Картината „Бал в Мулен дьо ла Галет“ на Пиер-Огюст Реноар, представя увеселение от края на ХIХ. На нея се виждат кавалери в тъмносини костюми и бели ризи и облечени в бяло дами. Собственикът на този уникат е заплатил за него 78,1 млн. долара, но през 1990-а. Днес цената е почти двойна – 144,7 млн. дoлара.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата