Медия без
политическа реклама

Културата у нас хлопна кепенци заради коронавируса

Това не се е случвало никога и никой не знае докога ще продължи

08 Март 2020
В следващите дни фоайетата и залите на НДК ще бъдат тихи и пусти.
Снимка Емил Л. Георгиев
В следващите дни фоайетата и залите на НДК ще бъдат тихи и пусти.

„Всички културни събития на закрито се отменят в цялата страна. Това реши правителството на извънредно заседание днес по предложение на Националния оперативен щаб срещу коронавируса. Първоначалната идея беше да се ограничат проявите на закрито само в областите, в които са потвърдени случаи на коронавирус. Министърът на културата Боил Банов обаче поиска да се разшири обхвата на забраната за цялата страна. Не от гледна точка на създаване на паника, а за това, че 400-500 души в затворени помещения за 2-3 часа създава риск от разпространяване на заразата, мотивира предложението си министърът на културата”. 

Това съобщение се появи на сайта на МК след извънредното заседание на Министерския съвет след констатираните 4 случая на заразени с коронавирус. Мерките срещу заразата на държавно ниво засягат болниците, спорта, отделни фирми и ... културата. 

Отмяната на всички културни събития на закрито означава, че в България от днес до второ нареждане със затворени врати ще останат театри, кина, концертни зали - евентуално музеи, галерии, читалища и библиотеки, поне в случаите, когато там се провеждат масови мероприятия.

И преди се е случвало многоочаквани културни събития да бъдат отменяни, заради заболяване на изпълнителя или дори заради фалит на промоутъра, но случващото се сега е безпрецедентно. 

Решението на културния министър Боил Банов се основава на заповед на МЗ, която гласи: "Преустановяват се всички масови мероприятия, вкл. спортни и културни (кина, театри, концертни зали, фитнес-зали и други, в които се събират много хора на закрито)". Липсва дефиция какво е "много хора" - дали това са 100 или 1000 души. Тази императивна формулировка важи за областите с първите заразени - Плевен и Габрово, а за останалата част от страната мярката е витиеватото "Преустановяват се посещенията на културни мероприятия, в това число и кина" - т.е. нещо като карантината на добра воля, обявена от МЗ преди седмица. 

Първи на забраната реагираха от Софийската филхармония и зала "България". Там няма да се състоят празничният "женски" концерт за 8 март, изпълнението на сакралната „Миса Солемнис” от Бетовен под палката на маестро Емил Табаков (12 март), концертът на виртуоза от Израел Шломо Минц (на 26 март) и др. събития. В дните, в които по програма е имало предвидена проява, Софийска филхармония ще излъчи в лайв стрийм по интернет свои знаменити изпълнения на запис, за да утеши феновете. 

Появи се съобщение и на сайта на НДК - „Преустановяваме посещенията на културните мероприятия в НДК, считано от 08 март 2020 г. до второ нареждане. Това включва събитията във всички зали и пространства, управлявани от НДК, вкл. Театър Азарян, ДНК-пространство на съвременен танц и пърформанс, Артгалерия, кино „Люмиер Лидл”, Литературен клуб „Перото”, както и Нов театър и зала „В парка” в сградата на Малкото НДК”. 

За утре, 9 март, в зала 1 на НДК бе насрочена на премиерата на мащабната копродукция „Турандот”. зала 1 на НДК на 9 март. Тук оперната прима Цветелина Василева прие ролята на китайската принцеса Турандот, след като организаторите предпочетоха да гарантират спокойствието на публиката и отложат гостуването на италианското сопрано Сузана Бранкини. Но вирусът се оказа по-бърз. Отменена е и друга гостуваща проява - "Отело" на варненския театър "Стоян Бъчваров", който щеше да се играе на 9-и на сцената на Народния. 

Засега пада и насроченият за 17 март в зала 1 на НДК голям юбилеен концерт на Веско Ешкенази с участието на брат му - диригентът Мартин Пантелеев, пианистът Людмил Ангелов, актрисата Койна Русева и много други. Цигуларят обеща изненади за публиката, но едва ли имал предвид точно такава. 

Осуетен е и фестивалът "Мартенски музикални дни" в Русе, чието начало по план бе на 14 март. За концертния маратон край Дунава се очакваше виртуозът Юрий Башмет. Мярката важи и за всички културни събития на територията на ФКЦ Варна.

Все още виси неизвестна около провеждането на "София филм фест" в НДК и още дузина киносалони в столицата и още няколко града. Традиционно фестивалът тече през целия март в сериозен мащаб, със стотици прожекции, пълни зали и многобройни гости от чужбина. Но от Националния дворец на културата потвърдиха пред "Сега", че са отменени всички фестивални прожекции в зала 1 и "Люмиер". 

Прави впечатление, че прекратяване на програмата засега са предприели държавните и общинските културни институти, а частният бизнес и театрите с делегирани бюджети предстои да вземат решение утре. Засега моловете са пълни с хора и киносалоните в тях работят, показаха информационни емисии по националните телевизии в неделя вечерта. 

Още не е ясно и какво ще стане с музеите и галериите, където обикновено струпвания на хора се случват само по време на откривания на изложби и в дни с безплатен вход. Очевидно идва време телевизиите да направят невероятни рейтинги, за да "забавляват" скучаещото население със страховити новини за коронавируса и български сериали! 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

култура, отмяна

Още по темата