facebook
twitter

Култура

Куклени артисти от седем държави пристигат у нас

„Пиеро“ е своеобразна „витрина“ на едни от най-новите постижения в жанра
370
 снимка: архив на организаторите
В „Прелюдии – патето, смъртта и лалето“ чрез „присвояване“ на мислите се постига безсмъртие.

11-ото издание: Стара Загора

От 24 до 29 септември

 

Над двадесет спектакъла в рамките на шест дни ще могат да видят жителите и гостите на Стара Загора по време на 11-ото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, който за трети пореден път получи лейбъл за значимост от Европейската фестивална асоциация. Стартът е на 24 септември, а освен куклени представления програмата включва още балетни спектакли, инсталации, пърформанси, тематични изложби, премиери на книги, анимация, концерти и дори вечер на българската национална кухня. Сред участниците от страната ще се представят театрални трупи от Габрово, Сливен, Казанлък, София, Пловдив, Видин, както и от града домакин. Свои продукции ще покажат също артисти от Италия, Испания, Япония, Унгария, САЩ, Сърбия, Полша.

Куклен театър La capra ballerina от Витербо, Италия, приветства зрителите на спектакъла „Прелюдии – патето, смъртта и лалето“, вдъхновен от едноименната книга на Волф Ерлбрух и посветен на темата за страха от смъртта като неизбежно събитие. Персонажите в него ни учат да бъдем смели и любопитни пътници, отправили се към тази крайна дестинация.

Адресирана към публиката, използваща все по-често нови технологии, е постановката на режисьора Вагнер Галло „Грешка 404“. Замислена е като спектакъл без думи, героят в който е средностатистическо младо момче, водещо простичък живот и заобиколено от всевъзможни електронни устройства.

История за приятелството между кабаретна звезда и плъх е в основата на постановката на Хилъри Чаплайн и Нанси Смитнър от Ню Йорк „Последният плъх от Терезин“ . Тя съчетава музика, визуално изкуство и поезия, създадени от множество изтъкнати творци, затворени в концентрационния лагер в Терезин, Чехословакия. Зрителите са свидетели на яростна битка за оцеляване по време на един от най-ужасяващите моменти в историята на човечеството.

С авторска адаптация на романа на Джек Лондон „Дивото зове“ гостува Младежкият театър на Нови Сад, Сърбия. Става дума за постановката на Якоб Максимов „По следите на вълка“, която представлява театрална композиция с шестима актьори, един барабанист, десет микрофона, четири кучета и елен.

Артистите от Но театър “Ямамото” – Осака, Япония, обявен от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, ще представят „Крилатите одежди“ и „Земният паяк“. Главни герои са съответно рибарят Хакурьо и великият воин Райко, страдащ от незнайна и тежка болест.

На кукленото представление „Хамлет“ по Уилям Шекспир, реализирано с използването на оригинална техника с подводни кукли, кани театър Walny – Гданск, Полша. Режисурата, сценографията и куклите са дело на Адам Уолни.

Церемонията по връчването на наградите и официалното закриване на фестивала ще се състои в Държавен куклен театър – Стара Загора от 20 часа на 29 септември.

 

 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съмненията за коронавирус в Стара Загора се опровергаха

17.02.2020

Обновена

2639 5
Нощен обир на бензиностанция в Стара Загора

15.02.2020

1040 2
Стара Загора получи 4,5 млн. лв. от кабинета за спортна зала

28.12.2019

Обновена

1128 11

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

Във фестивала за първи път участва хасковският куклен театър. Той се представя с авангардната постановка "За каруцата, коня и Кантовия императив". В нея се използва оригинална техника с подводни кукли, дело на харманлийския водолаз и кукловод Кольо Белянов. Постановката разказва странната история на един исторически кон. Това е кобилата Колодрина, далечна потомка на жребеца Варда - конят на цар Самуил. След битката при село Ключ, Варда попада в плен при ромеите и бива ослепен от тях. Прекарва остатъка от живота си като продавач на вестници за слепи. Действието в пиесата се развива около един кладенец. Сценографията го изобразява чрез триметров прозрачен цилиндър, пълен с вода.. Актьорите на ситуирани около бунара, разположен високо, почти до тавана на сцената. Месецът е март, годината 1938. Денят - понеделник след Тодорова неделя. Цялото харманлийско село Доситеево трича добитъка. Идва ред и на кобилата Колодрина. Завързват я за въжето на рудана и бавно я спускат в кладенеца с опашката надолу.  През цялото време момците около бунара припяват песента:

 

Пойдох, поведох, мила мале, коня на тричане,
Сокол на ръка, мила мале, загар по мене,
У среща ми е, мила мале, едно момиче...

 

Малко преди да достигне дъното, въжето се къса и кобилата остава в кладенеца. Опитите да я извадят, както повелява Кантовия императив, са неуспешни. Хранят я с дълъг наниз кренвирши,  достигащ до дъното на кладенеца. В него тя живее цели 3 дни, по време на които се ожребва. Щастливата майка и кончето й са извадени  по-късно от пожарната команда на Хасково. Представлението ще се играе на 27 септември, петък.

Миряна Б.

Във фестивала за първи път участва хасковският куклен театър.

 

Не е вярно. Участваше в един френски водевил, преработен от Рангел Вълчанов и Миряна Башева. 

За премиерата в Хасково се домъкна половин София и четвъртинки от .Пловдив и Димитровград. Куклите бяха аплодирани в пирамидата си, на която седеше може би най-възрастната актриса в България - Вяра Ковачева.

Влез или се регистрирай за да коментираш