Медия без
политическа реклама

Делото за починал след полицейска гонка се оплете в експертизи

Твърди се, че Пламен Пенев е починал, защото е бил задушен при ареста

17 Февр. 2024
скрийншот bTV
Иззети са записи от охранителни камери от цялото трасе на гонката, както и любителски кадри на граждани, които са подавали сигнали.

Окръжната прокуратура в Стара Загора е назначила допълнителна медицинска експертиза по делото за смъртта на Пламен Пенев, който загина на 30 декември м.г. след полицейска гонка. Това казаха от държавното обвинение.

Дотук са разпитани около 40 свидетели - полицаи и граждани. Иззети са записи от охранителни камери от цялото трасе на гонката, както и любителски кадри на граждани, които са подавали сигнали. Има и записи от камерите на полицейските автомобили.

Вече е излизала информация, че Пламен Пенев е починал, защото е бил задушен при ареста. Няколкото полицаи, които са го арестували, са го затиснали по такъв начин, че той не е можел да си е поема въздух и това е довело до смъртта му. Предстои обаче допълнителната експертиза да доизясни фактите.

В колата на починалия Пенев не е намерен нож, за какъвто се твърди в подадения на 112 сигнал, станал причина за преследването и задържането му. Сигналът е подаден, след като Пенев влиза в конфликт с група младежи, докато разхожда кучето си.

Всъщност първоначално подаденият сигнал на 112 е, че мъжът може би ще извади нож. Операторката на 112 обаче предава към полицията, че става дума за нападение с нож над деца. Впоследствие от МВР се свързват с подалите сигнала младежи и те потвърждават за ножа.

На 5 януари по искане на вътрешния министър Калин Стоянов бяха освободени заместник-директорът на ОДМВР Стара Загора, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция, и началникът на охранителна полиция. Двама редови полицаи също бяха първо отстранени, а после и уволнени. Още обаче не е ясно дали на някого ще бъде потърсена наказателна отговорност за случая.

Още по темата