facebook
twitter

Култура

Коронавирусът застраши и "Оскарите" през 2021-а

Холивуд обсъжда отлагане на церемонията
100
 Снимка EPA/BGNES

Наградите "Оскар" за следващата година биха могли да бъдат отложени поради сътресенията, причинени от коронавируса в Холивуд, съобщи "Варайъти". В момента най-голямата нощ на киноиндустрията е насрочена за 28 февруари 2021 г.

Но със затворени киносалони, отлагане на премиери и спиране на продукциите, Академията, която връчва наградите, изглежда принудена да направи значителни промени в правилата. 

Според многобройни анонимни източници на "Варайъти" става "все по-вероятно" самата церемония да бъде отложена. Но засега няма официални предложения или подробни дискусии относно преместването на събитието или потенциални нови дати. Няма и коментар от Академията за киноизкуство и науки.

Миналия месец Академията облекчи правилата за допустимост до номинации, позволявайки на филми, които не са успели да излязат на голям екран заради епидемията, да се кандидатират за "Оскар". Същевременно Академията предупреди, че "могат да се наложат допълнителни корекции на правилата". 

През април, когато заради COVID-19 бяха обявени временни промени на правилата за допустимост, президентът на Академията Дейвид Рубин каза пред "Варайъти", че посред разгара на пандемията е твърде рано да се обсъжда Оскаровата церемонията през 2021 г.

 „Не можем да знаем как ще изглежда пейзажът — каза той. — Знаем, само че искаме този празник на киното да състои, но не знаем точно каква форма ще приеме".

В момента, за да бъдат допуснати до участие в "Оскарите" за следващата година, които обикновено се провеждат през февруари или март, филмите трябва да бъдат показани до 31 декември, но изискването поне 1 седмица да са въртяни на голям екран в САЩ, безпрецедентно отпадна.

"Оскарите" са големият финал на сезона на наградите, който започва в края на предходната година и навлиза в най-сериозната си фаза  със "Златните глобуси" в началото на януари. Други популярни филмови награди все още не са обявили закъснения в церемониите си, въпреки че много също са разхлабили правилата за допустимост.

Междувременно във вторник както от Гилдията на американските режисьори, така и от Гилдията на продуцентите обявиха, че тази година ще бъде разрешено и участието на заглавия от стрийминг платформите.

До момента няма промени в плановете за провеждането на церемонията по връчването на отличия за праймтайм телевизия  "Еми" през септември. По-ранната и не толкова популярна церемония “Еми” за дневни предавания вече е заменена с виртуално събитие.

Все още няма коментари

Още

Китай вкара холивудски екшъни във военната си пропаганда

22.09.2020

280
Забранено в Китай

11.09.2020

Сп. Нюзуик

2225 1
Радини вълнения около новите Оскарови правила

10.09.2020

482 2

Влез или се регистрирай за да коментираш