Медия без
политическа реклама

Коронавирусът удари и културния живот

Лувърът, Ла Скала и най-големите музеи в Китай, Япония и Южна Корея затвориха врати

04 Март 2020
Страхът от заразата опразни Лувъра.
Снимка EPA/BGNES
Страхът от заразата опразни Лувъра.

Коронавирусът превзе медиите и бързо доведе до паника с постоянните информации за броя на заболелите и починалите. Опасната инфекция вече успя да зарази и културните блокове. Ежегодни културни събития се отменят, туристически  обиколки се разсрочват, а в неделя и най-обичаният, голям и известен музей в света - парижкият Лувър, затвори врати под угрозата на COVID-19.

Лувърът привлича повече от девет милиона посетители всяка година и ежедневно посреща десетки хиляди, голяма част от които от чужбина. Според „Лос Анджелис Таймс” страхът от коронавируса се засилил сред служителите на музея, след като френското правителство забрани публичните събирания на закрито с над 5 000 души. Решението за затваряне е било взето в неделя сутринта, след като посетители, дошли от десетки държави, са чакали навън няколко часа, за да чуят, че в близките дни Лувърът няма да работи. Не е ясно докога домът на Мона Лиза и още половин милион други произведения на изкуствота ще остане затворен.  

В Милано, където пътуването през последните дни е ограничено, на 2 март миланската катедрала отново отвори за туристи, но „само с предварително програмиран и организиран достъп, за да се избегне струпване на хора". Но световноизвестната опера „Ла Скала” реши да остане затворена на фона на проблемите с коронавируса. Няколко музея в Милано, Венеция и други области в Северна Италия бяха временно затворени и ще бъдат отворени отново с нови мерки за безопасност. Колекцията „Пеги Гугенхайм” във Венеция например ще ограничи големи групови събирания и моли посетителите "да спазват разстояние от поне един метър един до друг". 

Най-тежка обаче е психозата в Азия. Една от популярните туристически атракции в Южна Корея, дворецът Кьонбоккун, спря всички организирани групови екскурзии „до по-нататъшна информация“, според уебсайта на двореца.  Самостоятелните екскурзии все още са разрешени. Националният музей на Корея и Националният музей на модерното и съвременно изкуство са сред най-големите  институции в страната, затворени до по-нататъшно съобщение.

Токийската кула „Скайтрий”, популярно място за пристигащите за първи път в столицата на Япония, затвори на 1 март, като доста оптимистично планира да отвори отново на 15 март „освен заради съображения за здравето и безопасността на нашите гости и служители", според уебсайта на атракцията. Отменени са и традиционните фестивали, свързани с цъфтежа на вишните, които привличат туристи от цял свят, предаде Си Ен Ен. 

Шанхайският Дисниленд също затвори на 24 януари, без никаква информация за скорошно повторно отваряне. Хонконгският Дисниленд също временно е затворен, без предвидена дата за отваряне, както и аквариумът "Оушън парк". Същото важи за "Токио Дисниленд" и "Дисни Сий" в японската столица. 

Обяснимо предвид произхода на заразата, повечето музеи в Китай първи бяха принудени да спрат работа заради инфекциозните огнища. Китайската национална администрация за културно наследство поиска от тях да останат активни в социалните медии и да предлагат услугите си цифрово. В тази група е и Дворцовият музей в Забранения град в Пекин, който хлопна врати още на 25 януари. Заради коронавируса туристическата индустрия претърпява най-тежкия си срив от 11 септември 2001 г. насам.    

Няколко музея в Япония временно затвориха като предохранителна мярка - сред тях са художественият музей Мори, Националният музей на съвременното изкуство и Националният музей в Киото, съобщава ARTnews.

Едва ли има сектор в културата, имунизиран срещу заразата. Още при първите петима заболели съседна Гърция отмени всички фестивали - включително Тракийския карнавал в Ксанти, на който щяха да отидат и няколко автобуса с българи, и Международния фестивал на документалното кино в Солун. Няколко музикални изпълнители отмениха датите от своите планирани турнета в Азия, включително кей-поп групата BTS и „Грийн Дей”, които планират през пролетта да подновят турнето си от Москва. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

култура, "Лувър"

Още по темата