Quantcast
Кината ще фалират без държавна помощ | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Кината ще фалират без държавна помощ

Билетът за кино е единственият сегмент от сектор „Култура“, за който се дължи пълно ДДС, припомнят от браншовата асоциация
211
 снимка: Unsplash
Кината не са виждали пълни зали от началото на март насам и скоро няма и да видят.

Това твърди Асоциацията на киносалоните в България в писмо, изпратено до премиера Борисов, заместниците му Томислав Дончев и Марияна Николова, както и до министъра на културата Боил Банов. Собствениците на кина в България реагираха след заповедта за затваряне на салони (заедно с всички други културни средища с изключение на театрите) от събота. Прожекциите на филми бяха спрени за пръв път на 8 март, възстановени за кратко на 11-12 март и прекратени за повече от два месеца на 13 март, по време на т.нар. "първи локдаун". Поради липсата на нови заглавия обаче много от салоните успяха да възстановят дейността си едва през юни или юли, и то при силно намалена посещаемост. 

В писмото те подчертават, че "спадът в кинопоказа е: 100% за периода март-май, между 90 и 95% за периода юни-юли, 75-80% за периода август-октомври и отново около 90% за ноември. От цифрите по-горе, дори без да сте експерт в нашата област, можете да предположите какво предстои... Масови фалити на киносалоните! Цяла една индустрия е заплашена да изчезне, разберете това, молим ви! Писахме писма, разработвахме програми за помощ на киносалоните, за да помогнем на държавните служители в Министерство на икономиката, писахме предложения до Министерство на културата, молихме за намаление на ДДС. Молихме се за каквато и да е помощ 8 месеца! Всичко, което чухме са безплодни обещания! Не само, че не получихме, а дори един смислен отговор никой не си направи труда да ни изпрати!!!" 

Според собствениците на киносалони ситуацията е резултат не само от принудителните нови ограничения, но и от невъзможността да се планират и излъчват нови заглавия заради липсата на сигурност в сектора. Киното е труден бизнес, свързан с редица условности (филмите се правят от едни стопански субекти, разпространяват се от втори, а се показват от трети) и не може да реагира бързо на внезапни промени, припомнят те. 

От Асоциацията настояват за незабавна помощ за киносалоните и дистрибуторите на филми, която да покрие разходите от март 2020 до юни 2021 г., включително 80% от разходите за заплати и осигуровки на наетите лица и управителите на дружествата, стопанисващи кината. Освен да бъдат покрити лихвите по инвестиционните кредити на дружествата, от асоциацията искат мораториум върху кредитите на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година. "Към днешна дата, за съжаление изглежда, че България отново ще се присъедини към още един черен списък – първата държава в ЕС, която не е реализирала нито една мярка за подкрепа на филмовата дистрибуция и киносалоните!", отбелязват те. 

В свое по-ранно писмо (от септември) до министъра на финансите от Асоциацията на българските киносалони припомнят, че билетът за кино е единственият културен продукт у нас, облаган с пълната ставка ДДС. В сега действащия Закон за ДДС освободени от ставка са практически всички други форми на култура - театри, музеи, галерии, библиотеки, дори зоологически и ботанически градини, уточняват те. Кината напомнят, че борбата срещу облагането на кинобилети се води още 1994 г., когато тогавашният директор на държавното предприятие ДП „Кинефикация София“ в знак на протест пусна във всички софийски киносалони порно и/или еротични филми.

Намалена или нулева ставка по ДДС за киносалоните съществува в много държави от ЕС и извън него: Австрия, Белгия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Сърбия, Словения, Румъния, Швейцария, Турция и други. 

Все още няма коментари

Още

Отново има ръст на новозаболели от COVID-19 у нас

26.01.2021

Обновена

3728 45
Засилват се протестите по света срещу локдауна

26.01.2021

Обновена

2209 12
ЕК заплаши с ограничаване на износа на ваксини заради АстраЗенека

26.01.2021

1992 20

Влез или се регистрирай за да коментираш