Медия без
политическа реклама

Като живи: Проф. Кирил Божков показва „Акварелни портрети“

Изложбата на виртуоза се открива навръх 60-ия му рожден ден в галерия „Академия“

12 Май 2024
Това не е фотография, а детайлен акварелен портрет от Кирил Божков.
НХА
Това не е фотография, а детайлен акварелен портрет от Кирил Божков.

Виртуозният майстор на акварела в съвременното българско и световно изобразително изкуство – проф. Кирил Божков, се готви да отбележи своята 60-годишнина с изложба. По този повод навръх рождения си ден 15 май от 18.00 часа в галерия „Академия“ на Националната художествена академия той ще открие експозицията „Акварелни портрети“, представяща за първи път само негови акварелни работи.

Кирил Божков, освен майстор на акварела, е професор по живопис и композиция в специалност „Живопис“ на Националната художествена академия, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства. В последните десет години получава множество награди от международни акварелни форуми в Италия, Испания, Япония, Боливия, Корея, Мексико, Коста Рика и др. През 2016 г. Кирил Божков е отличен с награда за принос в световното акварелно изкуство по време на Международното триенале на акварела във Варна.

Преобладаващият сюжет в актуалната експозиция е портретът. Сред изложените творби ще открием станалия световно разпознаваем образ на майката на художника, както и портрети на съпругата и сина му, портрети на модели от Академията и др.

„Акварелът е предизвикателство със своята техника, която не търпи корекции. Акварелът е предизвикателство и с това, че в последните години успешно конкурира постиженията на всяка друга живописна техника“, коментира авторът.

Кирил Божков е роден на 15 май 1964 г. в Нови хан, Софийска област. Завършва Националната художествена гимназия през 1983 г. и специалност „Живопис“ във ВИИИ „Николай Павлович“ през 1991 г. От 1996 г. работи като преподавател в катедра „Живопис“ на Националната художествена академия. Понастоящем е професор доктор, ръководител на „Ателие 39“. Има над 60 самостоятелни изложби и над 200 участия в колективни изложби в страната и в чужбина. През 2012 г. защитава дисертация на тема „Нови параметри на представата за виртуозност във фигуралната живопис през ХХ век“, издадена под заглавието „Виртуозност и живопис“ (НХА, 2014). Кирил Божков е носител на званието „Рицар на четката“, 2013.

Акварелните портрети на проф. Кирил Божков могат да бъдат разгледани в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1 до 31 май.

Още по темата