Медия без
политическа реклама

Кан посреща "Бързи и яростни" и изнасилвача Депардийо

08 Юни 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Жерар Депардийо с Изабел Юпер в Кан преди пет години, когато още не бе обвинен в изнасилване.

След като преди три дни обяви официалната селекция за 74-ото си издание, което ще се проведе през юли, фестивалът в Кан най-сетне издаде и "планетарния блокбастър", който ще закрие фестивала. Това е "Бързи и яростни 9". Комерсиалният франчайз попада за пръв път на най-престижния кинофорум и дори не е премиерен - той вече от няколко седмици е по световните кина, като е спечелил солидните 250 милиона долара (по-голямата част от тях в Китай). Премиерата му в САЩ и България ще бъде в края на юни, което означава, че и ние ще го гледаме преди зрителите на Лазурния бряг.

Прожекцията ще бъде на открито на плажа, но без участието на екипа, включващ Вин Дизел, Мишел Родригес и Чарлиз Терон. На 3 юни, когато артистичният директор Тиери Фремо обяви селекцията в конкурсите за "Златна палма" и "Особен поглед", той не издаде заглавието, а каза само, че дългоочакваният комерсиален филм няма да бъде "Смъртта може да почака", "Уестсайдска история" или "Дюн" (той вече е запазен за фестивала във Венеция през септември). 

Все пак американското кино ще бъде представено в Кан и от доста по-сериозни творци, като Уес Андерсън с "Френския диспечер", Том Макарти с "Тихи води", Шон Пен с Flag Day и Шон Бейкър с "Червената ракета". Оливър Стоун ще представи новия си документален филм JFK: Through the Looking Glass. Журито също ще бъде оглавявано от американец - първият чернокож кинематографист, удостоен с тази чест, Спайк Лий, а почетната "Златна палма" ще отиде у Джоди Фостър. 

Днес Кан обяви и филмите в своята паралелна програма "Седмица на критиката". Там впечатлява присъствието на Robuste, дебютен филм на режисьорката Констанс Майер, главната роля в който изпълнява противоречивата ексзвезда на френското кино Жерар Депардийо. Освен притежател на руски паспорт, той е и обвиняем по дело за изнасилване, извършено през 2018 г. Делото веднъж падна заради липса на доказателства през 2019-а, но 20-годишната жертва успя да събере такива и през следващата година то бе възобновено. 

"Седмицата на критиката", която отбелязва своя 60-годишен юбилей, е известна с откриването на нови таланти. Няколко от световноизвестните режисьори, които тази година са в състезанието за "Златна палма" - Лео Каракс, Жак Одиар, Франсоа Озон, Надав Лапид, са стартирали от тази паралелна програма. От нея започна и пътят на българина Камен Калев.

74-ият фестивал в Кан ще се проведе от 6 до 17 юли, а в програмата "Особен поглед" има и българско заглавие - "Жените наистина плачат" (с предишно работно заглавие "Сестри") на режисьорките Мина Милева и Весела Табакова и с участието на номинираната за "Оскар" и "Златен глобус" Мария Бакалова.

Напук на всички, които се постараха да омаловажат успеха й в сатиричната комедия "Борат", довела я до номинация "Оскар" и още десетки международни награди, Мария Бакалова прави заявка и на "сериозната" филмова сцена.

 

Още по темата