Медия без
политическа реклама

Кан отдава чест на Катрин Деньов от афиша си

20 Апр. 2023
ЕПА/БГНЕС
Катрин Деньов при предишното си гостуване на фестивала - юли 2021 г. (тогава Кан бе отложен заради пандемията, след като през 2020-а не се проведе изобщо).

Кинофестивалът в Кан представи афиша за 76-ото си издание от 16 до 27 май, който отдава почит на Катрин Деньов, предаде АФП. Плакатът е черно-бял и изобразява актрисата на от плажа в Пампелон до Сен Тропе, докато се снима във филма "Ударите на сърцето" на Ален Кавалие. 

"Повече от 60 години най-голямата френска звезда не спира да снима, да преоткрива себе си, да изразява себе си, да поема нетипични роли или да се включва в първи филми (на нови режисьори)… Деньов въплъщава по свой начин богатството на киното, което фестивалът иска да защитава: авторски филми, но и висококачествени популярни филми", заявиха от фестивала.

79-годишната днес Деньов участва отдавна в кинофестивала в Кан. През 1994 г. тя е заместник-председател на журито заедно с Клинт Истууд. През 2005 г. актрисата получава почетна "Златна палма", три години преди да й бъде присъдена специална награда за цялата й кариера.

Кинофестивалът в Кан още не е обявил състава на журито за основната конкурсна програма. Знае се само, че негов председател е шведският режисьор Рубен Йостлунд, който спечели втората си награда "Златна палма" миналата година за "Идиотският триъгълник". Миналата седмица бе обявена селекцията от общо 55 заглавия в различните секции на фестивала, от които 19 се състезават за "Златна палма".

Шест жени режисьори ще участват в надпреварата за "Златна палма" на 76-ото издание на кинофестивала в Кан - рекорд в историята на събитието, предаде Франс прес.

Сред тях са филмите на предишни лауреати на "палмата" като Кен Лоуч, Вим Вендерс, Хирокадзу Корееда, Нани Морети, Нури Билге Джейлан. Извън конкурса ще бъдат показани дългоочаквани заглавия като "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" с Харисън Форд и "Убийците на цветната луна" - новият 3.5-часов епос на Мартин Скорсезе. Фестивалът ще покаже и дългоочакваното завръщане на Джони Деп на екрана в откриващия френски филм "Жан дю Бари". Вчера стана ясно и че Кан ще бъде домакин на премиерата на най-новия филм на Pixar "Стихии". 

#Стихии се развихрят от 16 юни само в кината на 2D и 3D.

Неговата премиера на българските и световните екрани е на 16 юни, а на "Индиана Джоунс" - на 30-и.

Ключови думи:

Катрин Деньов, Кан

Още по темата