Медия без
политическа реклама

Камерън хвърлил в кофата сценарий на "Аватар 2", писан цяла година

23 Септ. 2022
ЕПА/БГНЕС

Докато феновете на най-касовия филм в историята на киното очакват продължението, забавило се цели 13 години, Джеймс Камерън разкри пред британския The Times една от причините, поради които "Аватар 2" е закъснял толкова много. Имах цял сценарий, писан в продължение на година, който изхвърлих на боклука, разказва режисьорът и сценарист. 

"Когато седнах заедно с моите съсценаристи да работя върху "Аватар" 2, аз казах: не можем да направим следващия, докато не разберем защо първият се представи толкова добре", споделя той. "Трябва да разбием шифъра на този успех, да разберем какво, по дяволите, се случи."

Заедно с екипа си Камерън стигнал до заключението, че "всеки филм въздейства на различни нива. Първият е повърхността - героят, проблемът и решението. Вторият е тематичен: какво се опитва да каже филмът? Но "Аватар" работи и на трето ниво, подсъзнателното. Написах цял сценарий за продължението, прочетох го и осъзнах, че той не покрива това ниво 2. Бум. Започваме отначало. Това ми отне година", спомня си той. 

Неотдавна в интервю за подкаста на Marianne Williamson Камерън също разви идеята, че именно това трето нито е причината "Аватар" да стане най-доходоносният филм на всички времена. "Това третично ниво... то е като сън, като усещане, че копнееш да си там, в това пространство, на място, което е безопасно". Независимо дали става летиш, с цялата тази свобода и вълнение, или си в гората, където можеш да помиришеш земята. Това е сетивно усещане, което комуникира на много дълбоко ниво. Това е духовността на първия филм."

"Когато седнах да пиша продълженията - знаех, че ще бъдат три, а впоследствие се оказаха четири, събрах група писатели и им казах: не искам новите ви идеи, докато не разгадаем ДНК-то на първия филм", допълва Джеймс Камерън. "Но те продължаваха да ми говорят за нови истории. Наложи се да ги заплаша с уволнение, защото правеха това, което е работата на писателя - да измисля нови истории. Казах им: "Трябва да разберем връзката и да я съхраним, да защитим тези въглени и този пламък."

"Аватар: Пътят на водата" ще излезе на 16 декември, а от днес оригиналният "Аватар" от 2009 г. може отново да се гледа в киносалоните по света и у нас. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата