Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ридли Скот започна работа върху продължение на "Гладиатор"

Вече е избран новият главен герой - Пол Мескал

07 Яну. 2023
Universal
Ролята в "Гладиатор" донесе на Ръсел Кроу "Оскар" и световна популярност.

Снимките на продължението на филма "Гладиатор" се планира да започнат през месец май тази година, съобщи Контактмюзик. Режисьорът Ридли Скот и екипът му подбират актьорския състав преди началото на продукцията в Уарзазат, Мароко. Очаква се Ръсел Кроу да се появи за кратко като Максимус в ретроспективни кадри. Действието обаче ще се развива десетилетия след смъртта на персонажа му, а главен герой ще бъде Луциус, синът на Луцила (изиграна в "Гладиатор" от Кони Нилсен). В тази роля ще влезе младата звезда Пол Мескал, пише Variety. А The Guardian уточнява, че изборът му е станал ясен след "фантастична среща" между него и Ридли през ноември 2022 г. За ролята си в скорошния "След слънце" 26-годишният актьор е сочен сред фаворитите за номинация "Оскар". Мескал играе още в "Изгубената дъщеря" с Оливия Колман и в сериала "Нормални хора". 

85-годишният Ридли Скот ще бъде режисьор и копродуцент на филма, а автор на сценария е Дейвид Скарпа. Преди обаче да се завърне в древния Рим, Скот първо трябва да приключи работата върху "Наполеон" - новия му исторически епос с участието на Хоакин Финикс в ролята на Бонапарт, който ще излезе по-късно тази година в стрийминг платформата Apple TV+.  

През 2021 г. режисьорът каза в интервю, че планира нов "Гладиатор", след като завърши "Наполеон".  Тогава той коментира, че вече разполага със сценарий за продължението. 

Оригиналът с участието на Ръсел Кроу, Хоакин Финикс и Кони Нилсен излезе през 2000 г. и спечели 5 награди "Оскар", включително за най-добър филм и най-добър актьор в главна роля. Обичан и от публиката, той направи боксофис от близо 500 милиона долара и стана вторият касово най-успешен филм през своята година, след "Мисията невъзможна 2".

За предистория или продължение на "Гладиатор" се заговори още през 2001-ва, като първоначално Кроу искаше сюжетът да включва фантастичен елемент, за да може той да се завърне на арената въпреки смъртта на персонажа си. На някакъв етап Ник Кейв е бил поканен да напише сценарий със съвременна тематика, който обаче е захвърлен. Проектът буксува дълги години, преди най-сетне да получи развитие.

Още по темата