Медия без
политическа реклама

Хоакин Финикс поискал да се пренапише "Наполеон" дни преди снимките

Филмът на Ридли Скот излиза през ноември

06 Авг. 2023
Хоакин Финикс като Наполеон Бонапарт.
Apple
Хоакин Финикс като Наполеон Бонапарт.

Две седмици преди снимките на биографичния филм на Ридли Скот за Наполеон Бонапарт Хоакин Финикс е пожелал пренаписване на сценария, съобщи френският в. "Фигаро". 

В интервю за филмовото издание Empire 85-годишният режисьор на "Блейд Рънър" и "Гладиатор" е разказал за екзистенциалната криза, преживяна от носителя на "Оскар" дни преди старта на снимачния период. По думите на Скот актьорът влязъл в кабинета му и казал: "Не знам какво да правя." Според Ридли двамата са анализирали живота на Наполеон и връзката му с Жозефин дьо Боарне. 

Още през декември 2022 г. Скот обяви, че той и Финикс може да пренапишат филма, защото актьорът се чувства неудобно. "Изтупахме прахта от сценария, помогнахме му да се фокусира само върху личността на Бонапарт." Автор на сценария за "Наполеон" е Дейвид Скарпа, с когото режисьорът си сътрудничи и във "Всичките пари на света" и предстоящия "Гладиатор 2".

Самият Хоакин Финикс каза пред Empire, че е бил носталгично настроен при идеята да работи отново с Ридли Скот. Първото партньорство между двамата бе във филма "Гладиатор" (2000 г.), в който Финикс изигра ролята на император Комод. "Това беше първата ми голяма продукция. Исках да преживея нещо подобно. Наистина ми хареса идеята да участвам с Ридли в подобен проект." 

Ridley. Joaquin. Napoleon. In theaters November 22 Directed by Ridley Scott from a screenplay by David Scarpa, “Napoleon” stars Joaquin Phoenix as the French...

Ето и официалния синопсис на филма: "... Епичен спектакъл, изпълнен с екшън, който проследява възхода и падението на знаковия френски император Наполеон Бонапарт. На зашеметяващ фон от мащабна кинематография, оркестрирана от легендарния режисьор Ридли Скот, филмът улавя непреклонния стремеж на Бонапарт към власт през призмата на неговата наркотична, непостоянна връзка с единствената му истинска любов, Жозефина, и демонстрира неговите напредничави военни и политически тактики в някои от най-динамичните бойни сцени, заснемани някога." 

Звучи помпозно, каквато е и цялата история и личност на човека с триъгълната шапка. Премиерата е на 22 ноември, а филмът е сочен за един от претендентите за награди догодина. В ролята на Жозефин е Ванеса Кърби.

Ридли Скот обещава да видим на екрана цели шест епични битки от биографията на Бонапарт, а продукцията е на Apple TV+. Стрийминг платформата заяви апетити да пробие в киносалоните с мащабни продукции от най-висока класа - в Кан вече беше показан другият й голям тазгодишен проект, "Убийците на цветната луна" от Мартин Скорсезе. Неговото широко разпространение също ще бъде наесен (6 октомври).

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата