Медия без
политическа реклама

Портрети на исторически личности се прераждат с лица на днешни хора

Художничката Бека Саладин превръща Александър Велики, Клеопатра и Наполеон в наши съвременници

20 Яну. 2024
Traveler Door
Така би изглеждала Жана д`Арк, ако беше жива днес.

Пътуването във времето може и да е невъзможно, но произведенията на изкуството през вековете ни дават поглед към миналото. Картините и скулптурите надживяват своите „сюжети“ и ние в 21-ви век можем да видим как наистина са изглеждали лицата на известни исторически личности с помощта на дигитални артисти като Бека Саладин. Тази висококвалифицирана художничка използва таланта си, за да „съживи“ значими фигури от историята и произведенията на изкуството. Тя придава цвят и характер на каменните скулптури и реалистично излъчване на картините. Някои дигитални портрети са толкова убедителни, особено рамо до рамо с изходния материал, че буквално изтръпваме. Как щяха да изглеждат тези бележити личности, ако бяха живи днес, показват изображенията в Traveler Door, предоставени на изданието от страницата royalty_now_ на Бека Саладин в Инстаграм.

Клеопатра

Една от най-известните жени, съществували някога, Клеопатра е емблематична египетска кралица, която разпалва въображението от хилядолетия. Въпреки че по традиция я смятаме за по-тъмна брюнетка, проучванията показват, че червената коса не е била необичайна за нея. Владетелката е била известна със своята красота и поразителни черти и художничката е уловила тази същност в работата си. Огненочервената коса, с която е изобразена Клеопатра, определено й подхожда!

Аристотел  

Аристотел е един от най-уважаваните философи и мислители в човешката история. Той учи под ръководството на Платон и става много известен още приживе. Поради това има множество оцелели негови бюстове. Художничката го е представил като мъж на средна възраст, което е в съответствие с кариерата му на преподавател. Това със сигурност подобава на един от най-влиятелните мислители на всички времена.

Александър Велики

Александър Велики е една от най-представяните визуално фигури в цялата античност. Неговият образ се появява в скулптури, рисунки и по монети. Има и значителен брой писмени описания за него. Поради тази причина съвременният му портрет е може би сред най-точните от всички произведения на Бека. Можем да сме до голяма степен сигурни, че неговите черти са почти такива, каквито биха били преди хиляди години, когато е завладял по-голямата част от познатия свят. Прилича на Брад Пит? Още по-добре…

Нефертити

Един от най-известните и успешни от всички древноегипетски владетели, Нефертити е заела полагащото й се място в пантеона на наистина емблематичните и забележителни личности от древната история. Това изображение е базирано на бюста в Берлин, който я представя в пълния й царски блясък – очевидна препратка към нейното богатство и значимост. Художничката е уловила брилянтно същността на нейната сила, уравновесеност и влияние, които е притежавала.

Ливия Друзила

Ливия няма най-добрата репутация от всички фигури от Римската империя в галерията на Бека Саладин. Омъжена за могъщия император Октавиан Август, тя е била много манипулативна и е имала голяма власт над него. Както се казва, зад всеки велик човек... Няма записано описание на цвета на косата или очите на Ливия. За да възстанови образа й, художничката използва своите артистични умения и познанията си за епохата, за да пресъздаде детайлите на облеклото и бижутата.

Марк Аврелий

Известен като „императора философ“, Марк Аврелий управлява в продължение на деветнадесет години между 161 и 180 г. сл. Хр. По това време Римската империя е най-голяма и той е имал между 70-80 милиона поданици под негово командване. Не се знае много за външния му вид, освен факта, че е бил от италиански и испански произход, което се е отразило в цвета на косата и очите му.

Жана д`Арк

Тъй като няма нито един портрет от времето на събитията, в които е участвала Жана д'Арк, Бека е използвала известна артистична свобода в изобразяването на Орлеанската дева. Тя е базирала голяма част от работата си на нейните описания. Жана твърди, че действа под преките напътствия на Бог и става велик пълководец, като трансформира типичната роля, отредена за нежния пол в онази епоха, и повежда френската армия в няколко важни битки от Стогодишната война. На 19 години, през 1431-ва, е изгорена на клада като еретичка, но след векове е канонизирана за светица, покровителка на Франция.

Влад Цепеш

Страховитият Влад Цепеш, известен като граф Дракула, е описван като фигура силна, набита и ужасяваща. Спорно е дали портретът, на който е базиран новият му образ, не е направен от враговете му, за да му придаде леко „анимационен“ вид, както бихме казали днес. Изследователите не са убедени в това, тъй като пак го намират за доста зловещ. Тези очи не изглеждат твърде милозливи…

Катерина Арагонска

Тя е първата от съпругите на Хенри VІІІ. Родената в Испания благородничка е смятана за една от най-красивите жени в Европа през годините й като кралица на Англия. Деликатните черти и вълнистата ягодово-руса коса отразяват това впечатление за нея. Сключените ръце са приятен щрих, подсказващ изящните обноски, които кралиците е трябвало да притежават. Катерина Арагонска умира през 1536 г. на петдесетгодишна възраст.

Елизабет Батори

Легендата разказва, че графиня Елизабет (или Ержебет) Батори е била един от най-успешните серийни убийци на всички времена. Тя е живяла в Унгария в началото на 17-и век и е била обвинена в измъчване и убийство на стотици момичета и млади жени в продължение на двадесет години. Има обаче и друго мнение в историческата наука, според което тя е била невинна и е станала жертва на лов на вещици с цел да бъдат отнети богатствата и имотите й. До ден днешен никой не е напълно сигурен коя версия е вярна, но графиня Батори със сигурност е интересен персонаж и е станала част от фолклора.

Луи XIV

Луи XIV, известен като Краля Слънце, е най-дълго управлявалият монарх на Франция. Той властва от 1643 до 1715 г. – цели 72 години и 110 дни. Луи е пословичен с разточителния си начин на живот, както и със своята суета – изключително много е държал на имиджа си. Поради тази причина се смята, че портретите на абсолютния монарх са силно идеализирани, тъй като са съставлявали част от пропагандата, с която той е проектирал образа си пред своите поданици. Поради това вероятно никога няма да разберем как е изглеждал той…