Медия без
политическа реклама

23 години след "Гладиатор" Хоакин Финикс отново е император

В "Наполеон" на Ридли Скот

12 Юли 2023
Хоакин Финикс като Наполеон.
Apple TV+
Хоакин Финикс като Наполеон.

С наближаването на двойната премиера на "Опенхаймер" на Кристофър Нолан и "Барби" на Грета Гъруиг (иронизирани и възхвалявани в социалните мрежи като феномена "Барбенхаймер"), филмовото лято се разгорещява. Въпреки че "Наполеон" на Ридли Скот ще се появи в кината чак в края на есента - 22 ноември, рекламният трейлър на филма загатва за грандиозен исторически епос: грандиозен дори по мярката на Скот, създал "Пришълецът", "Блейд Рънър", "Гладиатор", "Блек Хоук" и "Небесно царство". Хиляди се бунтуват по улиците на Париж, изправят се в битка, египетските пирамиди избухват в прах, звучи National Anthem на "Рейдиохед". 

Ridley. Joaquin. Napoleon. In theaters November 22 Directed by Ridley Scott from a screenplay by David Scarpa, “Napoleon” stars Joaquin Phoenix as the French...

В ролята на Бонапарт е носителят на "Оскар" Хоакин Финикс, който за втори път слага короната на император за този режисьор. При първата им среща през 2000 г. той изигра злия римски владетел Комод в "Гладиатор". В интервю от края на 2022 г. Скот разказа, че е пренаписал сценария, за да пасне на образа на титулярния му актьор.

В "Наполеон" партньорка на Финикс е Ванеса Кърби от "Короната" и "Мисията невъзможна: Разпад" като императрица Жозефина. Сценарист е Дейвид Скарпа, с когото Ридли си сътрудничи във "Всичките пари на света" и в предстоящия "Гладиатор 2".

Ето и официалния синопсис на Apple: "... Епичен спектакъл, изпълнен с екшън, който проследява възхода и падението на знаковия френски император Наполеон Бонапарт. На зашеметяващ фон от мащабна кинематография, оркестрирана от легендарния режисьор Ридли Скот, филмът улавя непреклонния стремеж на Бонапарт към власт през призмата на неговата наркотична, непостоянна връзка с единствената му истинска любов, Жозефина, и демонстрира неговите напредничави военни и политически тактики в някои от най-динамичните бойни сцени, заснемани някога." 

Звучи помпозно, каквато е и цялата история и личност на човека с триъгълната шапка. 

Ридли Скот обещава да видим цели шест епични битки от биографията на Бонапарт, а продукцията е на Apple TV+. Стрийминг платформата заяви апетити да пробие в киносалоните с мащабни продукции от най-висока класа - в Кан вече беше показан другият й голям тазгодишен проект, "Убийците на цветната луна" от Мартин Скорсезе. Неговото широко разпространение също ще бъде наесен (6 октомври). И нищо чудно студиото да си устрои малка битка със себе си на предстоящите номинации "Оскар"!

Припомняме, че Apple TV+ е първата и единствена стрийминг платформа, печелила Академичната награда за най-добър филм, въпреки далеч по-големите каталози и бюджети на Netflix, HBO (сега Max) и Disney+. Това тя направи през 2022 г. със скромната драма за глухонеми "CODA: Дете на глухи родители". Този път амбициите са от съвсем друг - имперски - мащаб. 

Още по темата